Äntligen vår

(null)
Tjälen hade äntligen släppt. Det var dags för de utblommade påskliljorna och lite andra lökväxter att få blomma det allra sista, innan lökarna får vila och gro i jorden för att återkomma nästa år. Eller så kommer sorken och äter upp dem. Så brukar det bli.
(null)
Jag hade testat att vinterodla tomatfrön i godislådor täckta med snö ute på balkongen under vintern. Man tänker sig att fröna ska duka under i kylan, men det är så spännande att när snön smälter undan och solen tittar fram dyker det upp små tuffa plantor, härdigare än en Himalayavandrare.
(null)
Vi har en väldigt fin kvartersbutik hemma i stan, där de tar hem väldigt roliga varor. Ibland tar de hem lyxtomater som har alla möjliga färger, former och mönster. Jag har bland annat köpt riktigt mörkröda, nästan bruna, grönspräckliga, randiga gröna, randiga röda, avlånga röda, gröna och orange och knallröda nästan hjärtformade.
Jag har sparat frön från alla sorterna och det blev massor av små plantor. Om det lyckas så kommer det att bli riktigt fint till sommaren.
(null)
Här i lådan fick de små plantorna hamna. Väldigt tidigt för säsongen kan man tycka, men jag vågade lita på påståendet att de här plantorna är superhärdiga, så vi chansade. Det är lite spännande.
I lådan finns både ett bottenlager av kottar, pinnar och murknande trä, och sedan ett lager av hästgödsel, ett lager bokashi, biokol, massor av kaffesump från en restaurang och så överst är det planteringsjord. 
Första natten var det tyvärr ett par minusgrader, och några av plantorna hade svårt att klara både ny miljö och kyla samtidigt, men nästan 20 små plantorna kämpade sig igenom den kalla natten och var fortfarande fräscha på morgonen. Det ska bli spännande att se om någon planta lever när vi kollar igen om två veckor.
(null)
Växthusets lyxhörna. När olivträdet i Stockholm dukade under vid utomhusvistelse i det kärva vinterklimatet blev jag lite besviken. Men titta här! Det var någon som var snäll och fixade ett nytt olivträd!
(null)
Här är våra medhavda småplantor precis nyplanterade i värmen i växthuset, i lådor med samma innehåll som i lådan på förra bilden. Lådorna är så fulla av näring och gödning att växterna antingen kommer att växa så det knakar, eller så knäcks de av för höga näringshalter.
Redan morgonen efter hade de flesta plantorna rest sig och såg ut att börja växa. Längst bort är det tomater, i mittenlådan är det gurka och i lådan närmast i bild har vi satt bönor.
Ytterligare ett snäpp nedåt (utanför bilden) sitter ett stort antal solrosor som inte klarar utplantering än. I början av juni får solrosorna flytta ut, och så får chili och paprika, som fortfarande står i stan, flytta dit.
(null)
Välkommen in i stugan!
(null)
Det blir inte längre beckmörkt på kvällarna, men visst faller natten så småningom och det enda ljus man ser ute är månljus och stjärnljus.
(null)
Jag satte några zucchini och de satte igång att växa, men plötsligt deppade de ihop, så det blev bara en ömt vårdad planta som fick åka med till växthuset. Då passade en hungrig hare på att smyga in genom dörrgläntan och ta sig en tugga av det saftiga bladet.
(null)
Som ni ser kan man göra ganska mycket på en yta som är 3 x 8 meter.
Och det är så himla mysigt att sitta där och ta en fika på dagen, eller en kall öl när värmen stannar kvar i växthuset, men kylan sveper fram utanför väggarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback