Övervintrat olivträd

För några år sedan sålde de en liten, ynklig, deppig olivplanta på Willys, för halva priset. De flesta människor skulle aldrig komma på idén att köpa den risiga plantan, men jag kände vilken utmaning det skulle vara att få den att överleva.
Den fick flytta ut på balkongen. Med kärlek och omsorg överlevde den, och dessutom växte den så det knakade, så det dröjde inte länge innan den behövde en större kruka. Och i den större krukan fortsatte den att växa till ett träd.
När vintern kom förra året fick trädet flytta in i vardagsrummets svalaste plats nära balkongdörren, men olivträd gillar inte att stå inne i rumstemperatur på vintern, så det risade ihop rejält. Jag trodde aldrig att det skulle återhämta sig. Men så fort den värsta vinterkylan hade passerat fick trädet stå ute igen, totalt utan förhoppningar att överleva.
Trädet överlevde och skickade ut en massa nya grenar, så det fick flytta till en större kruka. En jääääättestor kruka.
I höstas, när det började närma sig vinter igen, kändes det helt orimligt att släpa in den stora, blytunga krukan in i värmen, där den ändå skulle ogilla värmen, så vi funderade på hur den skulle kunna övervintra utomhus.
Nu har den genomlidit vintern stående på en tjock, isolerande cellplastskiva som ska skydda mot kalldrag underifrån, och sen virade vi en hel rulle bubbelplast runt hela trädet. Krukan har stått mot husfasaden så att lite strålvärme från fönstret skulle kunna hjälpa till ibland. Och som sista åtgärd virade vi en värmande pläd runt hela krukan.
All isolering är för att det ska vara så jämn temperatur som möjligt, eftersom de kan skadas av stora temperatursvängningar.
Vi har tjuvtittat genom bubblorna ibland för att se hur den mår, och det har hela tiden funnits livstecken kvar.
De senaste dagarna har den starka solen antagligen gjort att det har blivit växthusvarmt under bubbelplasten, så dd blad man har kunnat skymta har sett sämre och sämre ut. Det har troligen varit galet varmt där under filten och bubblorna när solen har gassat, och sen har temeraturen sjunkit drastiskt på nätterna.
Så idag var det dags att avtäcka trädet för att se om det kommer att återhämta sig för ännu en säsong.
Det ser inte jätteglatt ut, men det finns några få klargröna blad, så jag hoppas på en ny säsong. (null)

(null)

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback