Slutfasen växthuset

Det var inte alldeles plättlätt att hitta tid för att montera tak och väggar på växthuset.  
Vi jobbade i Stockholm hela veckorna, och hade inte tid att åka till stugan varje helg.
Den första helgen vi hann åka dit öste regnet ner, men vi hämtade allt material som behövdes till dörrar och vädringsfönster, och så tänkte vi att det skulle vara klart på en timme ungefär.
Men det var pyssligt, med massor, massor av delar som skulle skruvas ihop med otaliga skruvar och muttrar, så vi gick ett par vändor för att kolla på monteringen på ett identiskt växthus hos en av grannarna. Det tog över åtta timmar att få alla ramar rätt, och kanalplasten på plats.
 Men det var skönt när det var klart, och allt ställdes redo för montering inne i gästrummet.
 
 Därefter var det en helg med så uselt väder att vi absolut inte skulle kunna stå ute och montera de stora plastsjoken som skulle bli väggar och tak, så vi fick avvakta till en helg då vädret var lite lämpligare. 
Och den helgen inleddes med en krispigt kall morgon, där den tidiga morgondaggen hade förvandlats till frost. Det var mycket vackert, men också väldigt kallt, men eftersom vi anade en sol som lovade en solig dag med blå himmel tog vi på oss varma kläder och satte igång.
Det dröjde inte så jättelänge innan vi var tvungna att ta av oss de varma tröjorna, för solen sken snällt och varmt, och det blev en fantastisk höstdag.
 Det första momentet var att få gavlarna på plats, och det var lite knepigt att få plasten på plats mellan metallskenor och gummilister av olika slag, men efter flera telefonsamtal med den suverända supporten på företagen som sålt växthuset gick det bra till slut.
 Vi har tur som har en stor äng som granne till tomten, så vi kunde lägga ut de tillskurna plastsjoken och tejpa ihop  dem parvis med stark tejp, så att de skulla hålla ihop över taknocken. I det momentet tog vi även bort den tunna skyddsplasten och satte en markering på rätt sida, så att vi skulle få UV-filter åt rätt håll.
 Här står själva stålskelettet och väntar på fullbordan.
 Vi känner oss nöjda med golvet av grus och singel. Under gruslagret finns kokosmattor som ska hålla ogräset borta.
 
 Här har dörrarna fått komma ut i solskenet i väntan på montering på de färdiga gavlarna.
 Det blir för långrandigt att berätta om varje enskilt moment, men här har vi skjutit upp alla plastsjoken mot taknocken, där vi har turats om att ta emot det stora sjoket. De har sedan skruvats fast i metallställningen med stora plattor som ska skydda plasten från att spricka vid skruvhålen. När alla plastsidor var på plats skruvade vi ihop plåtarna för taknocken och sköt in dem över nocken med en väldig balansakt. Det var alltså en 8 meter lång v-formad metallskena som hade tendens att svaja åt olika håll, så vi fick rikta in den på rätt plats med hjälp av stödjande krattskaft.
Nästa moment var att spänna metallvajrar med jämna mellanrum över taket för att hindra att vinden ska få för sig att slita sönder växthuset. Vajrarana kopplades ihop med en sorts metallankare som ligger nedgrävda längs med sidorna på växthuset. Det gällde att spänna vajrararna så att allt håller sig på plats, men att inte plasten kläms ihop och skadas.
 Här är allt på plats! Nu ska det bara snyggas till runtom.
 Det är klart att man måste hänga en taklagskrans på huset!
 Tillverkat av en ställning som man ska hälla foderbollar till fåglar i, och några knippen granris från skogen intill.
 
 Premiärfika!
 Det var precis så fint som vi hoppades när vi kom tillbaka till tomten i vinterskrud. När det var -11 grader ute var det -1 grad inne i växthuset, så det funkade att sitta där och fika.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback