Jack and the beanstalk

Ända sedan jag var barn har jag tyckt att det har varit roligt att plantera kärnor och frön från frukter, grönsaker och bär som jag har ätit. När jag var i tioårsåldern lyckades jag få en citronkärna att gro och växa till ett manshögt träd, så vi var tvungna att klippa ner det flera gånger för att det skulle vara hanterbart i en vanlig lägenhet. Det citronträdet tog jag med mig när jag lyttade hemifrån, men jag lyckades ta död på det under en semester när jag var lite drygt 20 år. 
En annan gång plockade jag några ormbunkar i skogen som jag skulle testa olika lämpliga växtplatser för. Jag ställde en planta i fönstret i mitt rum, en i mina föräldrars rum, en i vardagsrummet och en inne i mörkret (och fukten) inne i duschrummet som låg i anslutning till mina bröders  gemensamma sovrum. De tre första ormbunkarna gillade inte riktigt att ha lämnat skogslivet, så de deppade ihop efter en tid, men ormbunken inne i duschrummet hade jag glömt bort.
En gång var det upptaget i det badrum jag brukade använda, så jag hoppade in i brorsornas duschrum, och jag studsade till när jag såg den fina ormbunken som stod och frodades där. Den klarade att det oftast var mörkt, och så gillade den tydligen den fuktiga miljön. Den försvann därifrån så småningom i alla fall, men jag fortsatte med mina växtexperiment.
Och det har jag fortsatt med till vuxen ålder, och nu när jag har ganska många år på nacken fortsätter jag lika barnsligt med mina försök. 
Ett av mina senaste projekt har varit att spara en kärna från ett väldigt gott plommon. Jag knäckte kärnan och lät den mjuka innerkärnan ligga i vatten ett dygn, och sedan planterade jag kärnan i vanlig blomjord som jag vattnade lite måttligt. Krukan placerade jag i en plastpåse som jag stängde till med en påsklämma, och sen har den krukan fått stå längst ner i kylskåpet i nästan två månader, för att bli stratifierad.
Igår eftermiddag plockade jag fram krukan, där jorden låg slät och svart. Jag tog upp krukan ur plastpåsen och ställde den ljust och varmt (med ljus från en extra blomlampa). Idag förstod jag först inte att det var just den krukan jag tittade på, för det hade vuxit upp en liten böjd varelse. Den har vuxit flera centimeter sedan igår eftermiddag!
Här en närbild av den lilla varelsen som har vuxit upp på mindre än ett dygn
Här är det lättare att få en uppfattning av storleken.
 
Nu måste jag börja planera för en lämplig plats till det nya plommonträdet!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback