Vatten, vatten, vatten

Varje dag den senaste tiden har himlen levererat en lagom mängd regn eller snö. Ibland blir det mer än lagom, som när regnet har vräkt ner varje dag i ett par veckor. Marken blir alldeles vattenmättad. Överallt dyker det upp små vattendrag, som oftast ligger alldeles torrlagda, men som nu porlar muntert när man går förbi. Det dyker upp små bäckar där man minst av allt har väntat sig det. Små bäckar svämmar över och forsar fram. Åarna blir större och större, och alla diken är vattenfyllda.
Nere vid badplatsen vid Fryken är vattenståndet rekordhögt, och den gamla båtbryggan ligger delvis under ytan. Vattenståndet är nästan en meter högre än normalt. På nyheterna har de haft inslag om att vattennivåerna vid Arvika är så höga att det riskerar att skada byggnader och vägar om det blir översvämningar, så nu har de beslutat att aktivera översvämningsskyddet. Jag trodde att det bara var att öppna dammluckor och starta pumpar så skulle allt lösa sig snabbt. Men det kan tydligen få andra konsekvenser i andra delar av vattensystemet:
Vi får en del frågor kring slussöppning i Säffle. Att öppna slussen i Säffle är ett av de möjligheter som kan övervägas i arbetet med att motverka höga flöden i Byälven och Glafsfjorden. För att öppna slussen i detta sammanhang krävs ett beslut från räddningschefen till Sjöfartsverket, som äger och ansvarar för slussen. Att öppna slussen kan ge minskade vattennivåer uppströms i Glafsfjorden och Harefjorden. Men denna effekt är beräknad utifrån att vattennivåerna fortsätter att stiga. Idag visar prognoserna att vattennivåerna snart, 4 – 6 januari, når sin kulmen . En öppning nu bedöms alltså ge en mycket liten effekt eller ingen effekt alls. Samtidigt vet vi att en öppning av slussen riskerar medföra så stora skador att de inte blir rimliga att åtgärda.
Jag är ändå fascinerad av hur lite vi rår på naturens egna krafter.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback