Naturrutan
Inom några få minuter hände allt detta: en rådjursbock skällde med svallande hormonstinn ilska i skogsbrynet, en räv slank iväg mot grannen, fladdermöss pep och en morkulla flög rakt över huset med sitt speciella läte.
Då är man långt från Slussens rusningstrafik!
Nu börjar det bli fint!
Nu är det färdigmålat på nedre delen. Det blir så fint! Målat med linoljefärg, det blir mycket finare än den gamla färgen som verkar ha varit någon sorts plastfärg.
Så blev bordet!
Tadam! Klart!
Ny slipmaskin!
Det är ju så mycket att fixa, så det behövdes en ny slipmaskin. Den alldeles purfärska maskinen kom till nytta direkt, när ett av trädgårdsborden skulle fräschas upp.
Färdigslipat på verandan
Efter mycket slut, svett och darriga händer efter skakiga slipmaskiner är verandan färdigslipad. Det ser så ruffigt och tråkigt ut när färgen är borta.
Och inte nog med att man snyter ut slipdamm ur näsan när man snyter sig, dessutom gick två slipmaskiner och en dammsugare sönder just nu!
Strandhäng
Fem minuter från stugan har vi en fantastisk sandstrand med badbryggor, simskola i juli, dansbana, grillplats och en liten glasskiosk. Det står några fina björkar som skänker skugga på ett par ställen. Byalaget sköter om stranden, håller rent och
klipper gräs. En av de finaste badplatser jag har sett.
Trots det är det nästan aldrig tokmycket besökare här. Den lilla glasskiosken drivs av ett par entusiastiska skolflickor. Det kan inte vara mycket gulligare.
Den fina stranden med den fina utsikten.
Glasskiosken är populär, så i land blir det kö.
Fint för hundar
Det här var så fint ordnat. Hoppas att andra butiker tar efter.
Strandhäng
Termometern som låg i solläge på morgonen visade på 40 grader, så allt fysiskt arbete kändes otänkbart i den värmedallrande trädgården. Det blev kalla drycker och vila i skuggan under björken på stranden istället.
Smultron!
Det är stor lycka att kunna gå ut på tomten och plocka en skål med smultron till efterrättsglassen.
Verandan ska pimpas
Färgen har flagnat, och det har blivit smutsigt på väggen och i taket. Dags att skrapa och slipa innan det går att måla.
Vilket insektshotell!
I en blomsteraffär på Sveavägen i Stockholm finns det här imponerande insektshotellet!
Midsommarläsning
Midsommaraftonen kom med nästan pulserande värme. Många växter i trädgården har fått livräddande insatser med friskt vatten och skugga, för att inte falla ihop döda och torra som gamla rasslande tidningspapper.
Det kändes därför fint att tillbringa sen eftermiddag/tidig kväll nere vid Frykens strand, i skuggan under en stor björk, med lätta svalkande vindar från sjön, sittande i en bekväm solstol och läsa en bok.
Inte dumt att hitta en plats som är både vacker och behaglig.
Humle
Granne med kalhygge
När trollskogen skalas bort och bästa svampstället har förvandlats till en död, grå sluttande yta har man svårt att tro att det finns något positivt att uppleva med detta. Men då visar det sig att den borthyvlade skogen ger lite kvällssol in på de övre
delarna av tomten.
Så man kan titta på komposten och tänka på hur den sjuder av liv samtidigt som den avlivade skogen ger lite charmiga strålar av kvällsljus mellan trädstammarna på tomten.
Bildkavalkad från stugan i försommarljus
De här små skönheterna lyser upp i nästan alla dikeskanter (där inte lupinerna har tagit över allt livsutrymme)
Humlor och bin älskar den här dungen, där vinbärsbuskarna är alldeles överfulla av blommor och små, ljusa bär.
En prunkande aroniadunge. Det kommer att passa fint till frukostsmoothien till hösten.
Skönt i svalkan i skuggan under äppelträden vid växthuset.
Livsglada blå utomhushibiskusar! Inköpta på Lidl tidigt i våras, och utplanterade tidig vår, då det såg ut att bli en varm och solig vår. Sen kom det konstiga majvädret med omväxlande iskyla och snö, vilket gjorde att jag trodde att hoppet var ute för de nyplanterade hibiskusarna. Men de tog sig igenom det bistra vädret och nu i fredags kunde man skönja små gröna blad. Eftersom helgen var varm och solig satte de fart och hade vuxit märkbart vid inspektion i söndags.
Samma livsvilja finns hos magnolian som har gått samma öde till mötes som hibiskusarna. Jag vågar inte hoppas på blommor i år, men jag är så glad att den har överlevt.
Man går i kringelikrokar med gräsklipparen för att skydda allt det vackra!
Oskarp när den vajar hela tiden när man ska fotografera, men så vacker ändå!
Puh! Veden som torkat färdigt utomhus ska in i vedboden nu!
Det börjar sätta fart i odlingslådorna. I den närmaste lådan ska det bli nya växter snart, men några kryddväxter från förra året står fortfarande kvar.
Sveriges finaste torkställning?
"Snart i en sallad nära dig"
De skyddande växtdukarna lättade nästan av trycket underifrån från allt som sprängde av växtlust. När vi lyfte av dukarna var allt knallgrönt och vackert.
Potatis, lök och lite längre bort några små blygsamma vinrankor vid stödpinnarna.
Mums! Jordärtskockor
Bara vackert i största allmänhet
Lika vackert det här
Älskar att gå runt och leta efter vad som dyker upp
Man kan ana vägen till mitt bästa svampställe
Här uppe var allt torrt och livlöst på marken när vi köpte huset. Men vi har fällt en del träd för att få in ljus och luft, och så har vi tagit vara på grästuvor som "har blivit över" när vi har planterat träd och buskar på tomten. Vi har lagt upp varje sparad tuva uppe i skogsbrynsdelen av tomten. Och titta! I år har tuvorna satt fart och börjat bilda en frisk och fin gräsmatta i gläntan.
Ett litet stenparti med växter som kämpar sig upp. Här finns bland annat astilbe, fläder, gullviva och magnolia.
Det gjorde inte så mycket att löjtnantshjärtat tappade en kvist, när det stod en tom ölflaska så lämpligt på bänken.
Det lilla uthuset/vedboden var fallfärdigt, skevt och rötskadat när vi köpte huset. Nu är det fixat och utbyggt och har blivit så här fint!
Vi har fria vidder och natursköna vyer.
Det var lite slitsamt att rensa upp allt det vildvuxna efter några veckor med omväxlande sol, regn och värme.
Fortsätter man rakt fram här kommer man också till ett osannolikt bra svampställe.
Man kan inte precis påstå att det är besvärande trafik på vägen utanför huset, men ändå finns en totalt insynsskyddad vrå.
Våra fladdermusholkar. Bästa myggjagare som finns. Inte holkarna alltså, utan fladdermössen. En fladdermus kan äta upp till 5000 mygg på en natt.
Här står jag vid husgaveln och tar kort på vägen. Inte någon flerfilig motorväg precis. Tvärs över vägen ligger timmer från avverkning (läs kalhygge!) och väntar på att hämtas upp. Mellan träden längre bort kan man skymta de blånande bergen från andra sidan Frykendalen.
Här bor en liten flugsnapparfamilj.
Snart svämmar de här buskarna över av vita rosor. Vackert som i en saga.
Ett miljövänligt sätt att skydda de späda fruktträdens knoppar från att bli rådjursgodis. Tidigt i våras hängde vi upp vita julgranskulor på alla smågrenar, och det har visat sig att alla knoppar har klarat sig. Till skillnad mot förra året, då det var storkalas på alla knoppar och de små stackars träden såg helt sargade ut.
Det funkar tydligen som en supernormal retning för rådjuren, eftersom de vita kulorna signalerar att det finns andra "vita rumpor" där redan. Kan funka även med små reflexer.
Det här blir många goda middagar!
Vår balkong
Det är så mysigt att ha en balkong mot en lugn innergård, med ett läge som gör att det är sol från tidiga morgonen till sent på kvällen. Här har vi några stora krukor med blandade kryddväxter som snällt kommer tillbaka så fort våren kommer. Där växer
koriander, gräslök, flera sorters persilja, ett par sorters mynta och ibland kämpar sig en basilika upp, men den är så känslig och tynar ofta bort efter ett tag. Ni vet väl hur dyra olivträd brukar vara? För en tid sen fyndade jag ett halvdeppigt,
ganska litet och eländigt olivträd för 129 kronor på Willys. När det fick ny jättekruka med dunderjord med kompost och bokashi satte det igång med att både växa på höjden, bredden och bjuda på massor av blommor, så det märks tydligt att det trivs
även när det blåser och tregnar på balkongen. Det lilla trädet har även uthärdat några oväntade frostnätter utan att ge upp.
På golvet står tomatplantor, inhandlade på torgmarknaden i Skärholmen, och några fläder- och vinrankor som stod och deppade vid ett nytt besök på Willys. Och så finns ett päronträd som står och samlar kraft inför flytt till Värmland. Även det var ett
törstigt, misshandlat träd på Willys.
Det är tur att Willys tar hem växter till bråkdelen av priset på handelsträdgårdar.
Times omslag- Racism, the greatest virus
Ett av de mest geniala omslag på Times jag nånsin har sett!