Sportlov

Hösten var så lång och mörk i år. Man är van vid att efter september och oktober med färgspraket i naturen blir november en ganska grå månad. 2019 års upplaga av november var det mörkaste och gråaste jag har upplevt någonsin, tror jag. Det var som om en tät, grå filt låg över världen både dag och natt. Den där gnistrande snön man är van vid i december kom aldrig. Det är snön och alla ljus, lyktor och stjärnor som gör att december känns som en vändpunkt i allt det grå och mörka. 
Men nu har det äntligen blivit ljusare dagar igen, och äntligen är det sportlov. 
Vi packade bilen och åkte från Stockholm till vargarnas tassemarker i Värmland. Vi kom fram när skymningen hade fallit igår kväll, och en iskall snålblåst gjorde det mer frestande att gå in och tända en brasa i spisen än att gå runt och inspektera tomten.
(null)
Men i morse rullade en knallgul sol fram på en klarblå himmel, och det kändes härligt att tassa ut i den krispigt friska morgonluften redan innan frukost. Det var befriande att ta några djupa andetag i frostkyld luft och byta ut de gamla stockholmsavgaserna i lungorna mot alldeles nytvättad luft som har flutit ned från bergshöjderna intill. 
Det var kallt och vinden drog lite genom mina dubbla ylletröjor, men jag njöt i fulla drag av den lilla inspektionsrundan.
Det första jag kollade var äppelträden. Jag skulle se hur mycket älgar och rådjur har kalasat på årsskotten. Och så skulle jag se om det miljövänliga försöket att freda träden med hjälp av blänkande julgranskulor hade fungerat. Jag tror att det har hjälpt lite, för på de grenar där kulorna sitter finns det nya friska toppskott kvar, men på övriga grenar har det varit rena äppelknyckarfesten.
(null)
Borta vid jordgubbsland, jordärtsskockor, potatis och ärtväxter stod stödpinnarna redo för att ta emot nya slingrande växter till våren.
 
(null)
Uppe i övre delen av den stora tomten blir det allt ljusare ju fler granar och slyväxter vi röjer bort. Nu når solen in i gläntan mellan träden och ger ännu fler växter chansen att växa och gro.
 
(null)
Den fina fågelmatarstationen som vår granne har byggt till oss är helt fantastisk. Fåglarna älskar den och belönar oss med ett fladdrande skådespel på dagarna. Det är så kul att sitta och titta vilka fåglar som ska dyka upp där, och med hjälp av fågelböcker identifiera arterna. Det lustiga är att det verkar vara olika arter som dominerar olika år.
 
(null)
I vår källare i Stockholm hade någon kasserat ett plåtbord med höga ben. Det var en lat person som helt enkelt bara ställde ut det i trappuppgången längst ner i porten inskjuten under trappan längst ner när de flyttade. De tyckte tydligen att det var jobbigt att ta hand om sitt eget skräp. Det stod där tillsammans med några skräpiga tomkartonger och ett par papperskassar med sopor. När det hade stått på det viset i ett par månader rensade vi skräpet och kastade det, och tog samtidigt hand om bordet. Nu står det som ett perfekt arbetsbord vid vår utekran på gaveln av huset. 
Här bli det perfekt som planteringsbord, rengöringsbord, fixa-lite-av-varje-bord, eller ställa-en-kopp-te-när-man-klipper-gräs-bord. 
Hur som helst känns det alltid så bra att kunna återanvända och återbruka saker.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback