Sommarslut

Vi åkte tillbaka till Stockholm förra fredagen, efter en hel sommar i skogen (bortsett från en resa hem till Stockholm för att träffa nära och kära, och en resa till Skåne för att träffa nära och kära) för att återupprätta civiliserat liv med jobb och tider att passa. Det kändes lika fint att strosa runt till Djurgården och Tanto, och ta en fika på Bysistorget, som det brukar göra. Det finns guldkanter på flera ställen i tillvaron.
Igår åkte vi tillbaka till stugan för att ägna helgen åt att plocka de sista vinbären, plocka med lite lök och potatis från odlingarna, och att rädda de dignande äppelträden från att bli berövade alla äpplen innan vi hinner tillbaka för att plocka dem innan de har mognat. 
Vi försökte rädda våra jordgubbar på försommaren genom att täcka dem med ett nät medan bären mognade. Det fick väldigt tråkiga konsekvenser, eftersom fåglarna såg bären genom nätet, och när de flög ner dit trasslade de in sig i nätet och fastnade, så när vi kom dit och kollade låg det en död, intrasslad koltrast där, och en till svårt skadad, som även den var insnörjd i nätet.
Våra små äppelträd är mums för alla rådjur tidigt på våren, då de gärna äter upp alla nya skott på alla grenar, och på det viset sätter stopp för både blommor och frukt. Där har vi prövat på olika djur- och miljövänliga tips som vi har hittat på olika ställen. Då ska man vattna med vitlöksvatten, hänga upp vitlöksklyftor i trädet, eller gnida in trädet med vitlök. Vi har testat, och det var inte så effektivt.
Det finns även tips på att man ska hänga upp cd-skivor i träden, för det blir en signal till rådjur att det redan finns konkurrerande rådjur på platsen (den blanka ytan blir en signal som liknar den vita rumpfläcken på rådjur) så de avstår från att gå dit.
Vi hade inga stora cd-förråd att hänga ut i träden, så vi kom på att vi skulle testa med blanka julgranskulor i stället. När butikerna hade rea efter jul köpte vi flera stora förpackningar med silvriga julgranskulor som vi hängde upp i våra fruktträd. Det har lett till stor munterhet bland förbipasserande människor, och det har också klarat alla toppskott på alla våra fruktträd det här året.
Eftersom knopparna klarade sig blev det väldigt många äpplen. Nu måste vi skydda den färdiga frukten från luftens frukttjuvar. och då har vi köpt en profil av ett rovfågel, en drake som ska stå och svaja mellan de fruktrikaste äppelträden.
Då ska vi se om även det kan bli ett miljövänligt och effektivt skydd för träden och frukten.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lois Ekengren

Hen ser bister ut!!

2020-08-08 @ 19:46:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback