Sjösättning på båtbyggarlinjen på Skeppsholmen


Det var feststämning, solen sken och vattnet glittrade när årets båtbyggare på båtbyggarlinjen på Skeppsholmens folkhögskola skulle sjösätta sina  kärleksfullt byggda båtar.  Förra året var det ganska många båtar som sjösattes -  i år var det tre båtar varav en inte var färdigfernissad och redo för ett dopp i havet.
(null)
 
 
Båtarna var så fantastiskt vackra, med genomarbetade detaljer och perfekt ytfinish tack vare tålmodigt arbete och 13 lager fernissa.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 På kajen spelade skolans musiker från musikklassen, det serverades kaffe, bullar och korv med bröd, Det var trivsamt, högtidligt och spännande på samma gång. De här båtbyggarna inledde sitt arbete med att gå ut i skogen och välja ut de trän de ville fälla. De träden har sedan bearbetats i massor av olika moment för att bli plankor, plankorna har satts i press och väta i en form för att få rätt välvning och kurva för sin speciella detalj på båten. Sen har de sågat, sammanfogat, slipat, gjutit skruvar, tätat glipor, tillverkat åror och master och sytt segel.

(null)

  (null)
  (null)

(null)
 
  (null)
 
 
(null)

(null)

(null)

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mösstanten

Vilket arbete som ligget bakom. Så fina båtar. Gammal tradition och hantverk som vidmakthålls antar jag.

Svar: Ja otroligt vackra båtar. Och de studerar gamla hantverksmetoder som de utför med stolthet och vördnad. Det är gammal kunskap som inte får glömmas bort. Det var till exempel en av båtbyggarna som tätade små sprickor i sin båt med fårtalg. Jag blir lycklig av att se den typen av hantverk.
Fia

Postat av: Anna-Lena

Så fantastiskt! Vackra skapelser, riktiga hantverk. Så roligt att det finns elever som vill lära sig detta.

Svar: Det är jätteroligt att titta på de vackra båtarna med alla genomarbetade detaljer, och så roligt att lyssna på de entusiastiska hantverkarna som beskriver jobbet de har lagt ner på sina skapelser.
Fia

2019-05-30 @ 19:25:03
URL: http://mammselen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback