Black Friday samtidigt som jorden blöder

Jag tycker att det känns väldigt märkligt att det har dykt upp en symbol för en dag där syftet är att alla ska köpa och konsumera så mycket som möjligt. Många butiker utökar till "Black weekend" och några har "Black-tema" en hel vecka. Allt för att locka till ökad konsumtion.
Det är som om vi inte kopplar ihop våra livsval och vår höga konsumtion med vad som händer med jorden. Alla råvaror som produceras, bearbetning i olika steg, tillverkning av olika produkter, transporter av både material, färdiga varor och människor - allt innebär en belastning på jorden. 
Det är inte hållbart med den extrema konsumtionen, alla flygresor, bilavgaser, och mängder av plast och andra restprodukter som hamnar i vattendrag och hav.
Vi måste alla tänka igenom vad vi kan göra för att minska belastningen på jorden. Man behöver verkligen inte bli en eremit som avstår från allt, eller återgå till stenåldersnivån eller avstå från teknik eller transporter.
Men om väldigt många gör små förändringar i sina vanor så får det oerhört stora effekter på jorden. 
Vi kan bli medvetna konsumenter som i första hand väljer närproducerade livsmedel när det är möjligt. Man kan välja frukt och grönsaker efter årstid. Man kan titta på ursprungsland på alla livsmedel man köper, och så kan man välja närproducerat om det finns en möjlighet, eller så kan man åtminstone välja bort livsmedel som har rest runt jorden. Som konsumenter har vi väldigt stora möjligheter att påverka. Det är konsumenternas val som har lett till ett stort utbud ekologiska produkter både när det gäller livsmedel, kläder och hushållskemikalier.
Titta om det du vill ha finns på loppis, Blocket eller på andrahandsförsäljning av olika slag.
 
Här nedan finns en liten film om de olika stegen i en t-shirts liv, och hur det påverkar jorden.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback