Gångjärn i grillen

Tycker ni att det verkar skumt när det ligger ett gammalt gångjärn bland briketterna i grillen. Hmmm, jo det finns en historia bakom det.
Vi har haft en gigantisk hög med kvistar, diverse gamla plankor och annat bråte. Högen har vuxit hela tiden, och vi har väntat på ett lämpligt tillfälle att elda upp den. Det har inte funkat. Antingen har det varit för torrt, eller så har vinden varit för stark eller varit åt fel håll, eller så har det varit för ont om tid. I stället för att kunna elda högen har den vuxit mer och mer för varje trädgårdsrensning och för varje fälld gran vid gallring i skogsdungen.
Igår var det äntligen ett läge som fungerade. Marken runt omkring var vattendränkt, det var nästan vindstilla, och de svaga vindar som kom någon gång då och då gick åt rätt håll.
Så vi satte igång brasan. Det var härligt att se hur jättehögen krympte, även om det var lite jobbigt att tillbringa så många timmar med att andas in rök, och impregnera kläder och hår till en böcklingliknande variant.
På eftermiddagen klarnade vädret upp och det blev soligt och skönt, så det kändes helt rätt att ta fram grillen (för vi hade liksom inte fått nog av eld och rök än, och då hade vi startat dagen med att tända i vedspisen).
När det var dags att tända grillen insåg vi att vi hade använt sista tändvätskan för att få fart på brasan. Det är två mil till närmaste affär, och vi hade inte lust att åka iväg och slösa tid och mil på bilen i onödan.
Så vi tog en spade och hämtade en rejäl dos med livskraftig glöd från brasan och hävde ner i grillen, och sen slängde vi briketter ovanpå och stod och viftade med ett sittunderlag tills briketterna brann och glödde som de ska.
Maten blev god, och det kan hända att gångjärnet från en uppeldad dörr gav lite extra piff åt smaken.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: ejmis

Av någon konstig anledning börjar det alltid blåsa när man ska elda.

Svar: Ja visst är det konstigt! Och man lyckas alltid stå mitt i tjockaste röken även om man flyttar sig runt brasan.
Fia


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback