Alger på fasaden

På norra sidan av fasaden hade inte färgen flagnat speciellt mycket, men det var däremot väldigt mycket alger på hela väggen. Ni som har råkat ut för samma sak vet att det finns en uppsjö av medel för att ta bort alger från husväggar. Det finns det ena rävgiftet efter det andra som ska sprutas på väggen och därefter spolas bort med högtrycksspruta så att de gröna algerna ska försvinna. Det fanns en del produkter som utlovade hög effektivitet, men efter noggrann granskning av innehållsförteckningen kändes det omöjligt att använda den typen av kemikalier ( i egenskap av naturvän och kemilärare). Det skulle inte kännas kul att spola ner de kemikalierna via gräsmattan till diket där ödlor och grodor bor (även om mygglarverna gärna kunde intensivbekämpas). I bästa fall beskrevs produkterna som biologiskt nedbrytbara med biocider som inte skulle skada naturen.
Lite efterforskning ledde till tipset att tvätta fasaden med ljummet vatten och såpa, och det kändes ju mycket bättre. Och det visade sig vara väldigt effektivt. Lite skrubbande med en rotborste och avspolning med vatten gjorde att algerna rann bort och en vackert röd träfasad lyste mot oss. 
Fasaden såg riktigt hopplös ut, och vi var oroliga att behöva byta ut virket på hela väggen.
Men vi satsade på metoden att skrubba med ljummet vatten och såpa, Det gick snabbare och lättare än väntat, även om det innebar att vi var tvungna att stå och balansera högt upp på stegar med en hink i ena handen och en rotborste i den andra så man önskade sig en tredje hand som kunde hålla fast i stegen.
Det blev väldigt stor skillnad på de skrubbade och de algbevuxna brädorna.
 
Lite skrubbande till så blir hela fasaden lika friskt och vackert röd.
Och så här fint blev det när det var såpskurat, avspolat och färdigmålat.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback