Hur en avbokad biljett till Titanic ändrar historien

I början av 1900-talet var det väldigt fattigt på många håll i Sverige, och många människor emigrerade till Amerika för att försöka hitta jobb och lycka.
I den här lilla värmländska orten var det en ung flicka som bestämde sig för att hon skulle åka till Amerika, så hon bokade en biljett på en båt som skulle korsa Atlanten. Innan hon hann åka iväg insåg hon att hon inte riktigt hade råd att resa just då, så hon avbokade sin biljett och kunde i stället boka en ny biljett en tid senare. Biljetten hon hade avbokat var till Titanic! Tanken svindlar lite när man tänker på att det med största sannolikhet räddade hennes liv.
 
 
Efter cirka tio år i Amerika hade hon lyckats riktigt bra, så hon bestämde sig för att resa hem till Sverige på ett besök. I Sverige mötte hon kärleken och stannade kvar.
1926 byggde hon och hennes man ett hus i en vacker trakt. 1927 föddes deras dotter i det nybyggda huset. Dottern bodde där under sin uppväxt, och en tid som nygift med sitt lilla barn, men sedan flyttade hon därifrån under några år.
 
 
I början av 80-talet flyttade hon tillbaka till sitt hus, och där har hon bott sedan dess. Hon har vårdat och renoverat och pysslat med både huset och trädgården. Nästa år fyller hon 90 år, så nu för några månader sedan bestämde hon sig för att flytta till äldreboende, och då var det dags att sälja huset. Och det huset fick vi köpa!
 
Den här kvinnan var en stor djurvän, med mängder av fågelholkar i hela trädgården och delar av skogen. Hon var alltid angelägen om att fåglarna skulle ha det bra, så hon lade troligen en stor del av sin pension på fågelfrö och annat gott till fåglarna. Det fanns fortfarande stora säckar med solrosfrön kvar i skjulet när vi var där och tittade.
Och när vi gick ut på tomten för att titta oss omkring märkte fåglarna att det var människor i rörelse där, så på en kort stund kom flera fåglar av olika slag liksom nyfiket svepande in och kollade läget. Det kändes som om de saknade sin lilla tant och hoppades att det skulle vara hon som gick runt i trädgården. Jag fick en liten visiion av Askungen och hennes små bevingade vänner.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lois

Åh så fint skrivet!

Svar: Tack, men det var ju en alldeles otrolig historia!
Fia

2016-11-27 @ 17:10:08
Postat av: Lissen

Vilken historia om människorna som byggt och levt i huset. Lite som tv-serien: Det sitter i väggarna.

Och tänk att fåglarna kom flygande till er. Det kommer alltid att påminna er om den lilla gumman

Svar: Ja, jag har tittat på Det sitter i väggarna med stort intresse. Det är så fantastiska historier som dyker upp.Det där med fåglarna kändes nästan högtidligt.
Fia


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback