#Blogg100 2016 - dag 1
Idag har jag varit på en otroligt intressant kursdag på Vetenskapsakademien på Universitetet. Det handlade om rymden, planeter, liv på jorden och i Universum och vilka nya tekniker som används för att lyckas med det som för tjugo år sedan ansågs vara omöjligt. Föreläsarna var verkligen kunniga, och delaktiga i en rad avancerade studier av olika slag. Många gamla sanningar omkullkastades när det visade sig att ny och förbättrad teknik har hittat mängder av nya planeter, och tidiga spår av liv på jorden.
Det var intressant från början till slut, eftersom föreläsarna var kunniga, engagerade, entusiastiska och duktiga på att förklara de begrepp som blir krångliga för alla som inte är utbildade inom specialområdet.
Några plock från dagen:
- Man har de senaste tjugo åren utvecklat och förfinat teknik och dokumentation så mycket att man numera känner till 2084 planeter runt 1329 andra stjärnor, jämfört med de 8 (9) man kände till för tjugo år sedan.
- Man har ännu inte funnit liv på andra planeter, men man letar efter planeter med samma förutsättningar och egenskaper som jorden. Det vill säga det bör vara ungefär samma medeltemperatur (i vårt solsystem är Venus för nära solen och får för hög medeltemperatur och Mars ligger för långt bort och får för låg medeltemperatur) och flytande vatten. Ju tjockare atmosfär en planet har desto högre tryck blir det vid ytan. Venus är lite för varm och har för högt tryck. Mars är för kall, men har ungefär samma tryck som jorden.
Det finns stjärnor som är kallare än solen, och då hamnar den beboeliga zonen närmare stjärnan, och på de stjärnor som är varmare än solen hamnar den längre ut.
- Synligt ljus påverkas inte av växthusgaser, men energin i solstrålarna med synligt ljus omvandlas till IR och reflekteras ut från jordytan. IR-strålar stoppas däremot av växthusgaser och reflekteras mot ytan igen.
Det här var bara några få exempel, men det var verkligen så himla intressant!
Kommentarer
Postat av: Freja
Underbart med kunniga och engagerade föreläsare!
Svar:
Fia
Trackback