Ett imponerande tal

Charlie Chaplin höll det här talet i filmen "Diktatorn" för 76 år sedan.
Det är skrämmande att det känns så aktuellt idag igen.
Charlie Chaplin var verkligen inte bara skämtsam och skojfrisk i sina filmer, utan han hade ofta ett starkt politiskt budskap i handlingen. Han beskrev människors hårda villkor och utsatthet på många sätt. Filmen Diktatorn ( påbörjades 1938, men hade premiär 1940, när andra världskriget redan hade startat. USA gick med i kriget år 1941) var en medveten och öppen kritik mot Adolf Hitler och nazismen.
Det var väldigt modigt att göra den här filmen, eftersom den förlöjligade nazismen och även beskrev hur judar blev förföljda. Charlie Chaplin hade två roller i filmen. Dels spelade han diktatorn, där ingen kan missa att karaktären helt klart var baserad på Hitler, och han spelade även en judisk frisör.
När filmen gjordes hade USA ännu inte gått med i kriget, och världen kände inte riktigt till grymheterna och omfattningen av nazisternas verksamhet.
Chaplin har själv uttalat att de inte hade kunnat skämta på det sättet om de hade känt till det som hände i kriget.
Filmen blev totalförbjuden i Tyskland under nazitiden, men enligt Hitlers adjutant Reinhard Spizy såg Hitler filmen vid minst två tillfällen, men det finns ingen information om hur han uppfattade filmen. Spitzy var själv inte närvarande vid visningarna, men han har sagt att han trodde att Hitler skulle ha kunnat uppskatta humorn i filmen. Charle Chaplin sa att han skulle kunna ge vad som helst för att få veta vad Hitler tyckte om filmen, men det fick han alltså aldrig veta.
Filmen totalförbjöds i många länder i Europa, och hade inte premiär i Sverige förrän 1945.

Trots att Diktatorn totalförbjöds i många europeiska länder blev filmen Chaplins största ekonomiska succé som filmskapare enligt hans självbiografi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback