Inlägg 20: #Blogg100

 I kväll har det varit ett program om Hitler på Kunskapskanalen. Jag har alltid känt en djup avsky mot Hitler, ryser nästan av obehag när jag ser bilder på honom och kan inte hitta några förmildrande omständigheter som försvarar hans vidriga beslut.
Men ofta tvivlar jag på att han var ensam om att vara galen och ond. Det verkar ju som om han var omgiven av skrämmande känslokalla människor som lät honom hållas, och ursäktade sig med att de bara lydde order. 
Ibland när det blir hysteriska massupprop på tex facebook eller andra sociala medier, där folk okritiskt ansluter sig utan att tänka efter före kan jag bli rädd. Det verkar som om det skulle kunna vara ganska lätt att manipulera många människor och skapa en ny massrörelse. När så många ansluter sig utan att reflektera, bara av det skälet att det finns många anslutna före dem kan man ju aldrig vara helt säker på att målet verkligen är vettigt. 
 
 
 Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Kommentarer
Postat av: Erik Semlan

Gillar dina kloka tankar. Speciellt det där om okritiskt agerande.
Precis samma typ av tankar har jag fått ibland när någon enskild fråga, typ ett upprop på sociala medier, får många individer att ställa upp på någon sak (på FB klicka och gilla, ack så enkelt). Speciellt när frågan växer sig starkare, men man ser inga vettiga argument, bara att alla dras med.
Frågar man någon som gått med så verkar de ofta inte riktigt veta vad det är de gillat.
Skulle tro att Hitler och hans närmaste gäng skulle ha gillat dagens sociala vägar till massanslutningar. Vilka möjligheter till att sprida sin propaganda! Verksamhet som vi inte gillar kallar vi terrorism och förbjuder. En effektiv censur på detta sätt.
Nog skulle Adolf ha gillat möjligheterna och säkert använt dem.
Börjar tänka vidare... usch, vart är storebrorsvärlden på väg?! Håller vi på att köra rakt in i betongväggen med öppna ögon.

Svar: Ibland tror jag verkligen att vi är på väg rakt in i betongväggen, för samtidigt som internet och sociala medier öppnar många nya vägar till viktig information så finns risken att medierna missbrukas av onda krafter.
Fia

Postat av: Anna-Lena

Just! Tänk själv... som jag brukar påpeka.
Haka inte på någon annans åsikter utan att ifrågasätta, reflektera och fundera. Och tro inte på "besserwissrar" som "vet", utan att veta.

Svar: Den där massanslutningen är livsfarlig!
Fia

2014-03-21 @ 17:11:31
URL: http://mammselen.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Jo, det ger obehagskänslor det man hör, ser och läser om Hitler
och det är otroligt hur han kunde få så många människor med sig i sina illgärninger...
det är verkligen skrämmande..
och även skrämmande hur lätt människor kan bli manipulerade.....och inte reflekterar lite mera över saker och ting
för massan har inte alltid rätt....

Svar: Jag tror att vi människor är ganska lättledda. Det är kanske vår nedärvda flockinstinkt som gör att vi är så angelägna att tillhöra en grupp.
Fia

2014-03-23 @ 18:19:22
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback