Inlägg 29: De fantastiska ögonen #Blogg100

Vi är väl många som har fascinerats av de otroligt intensiva och jättevackra ögonen på den berömda bilden som Steve McCurry tog 1984 - kallad "Afghansk flicka"
Han tog den bilden efter talibanernas invasion av Afghanistan. 1985 fanns bilden på omslaget av National Geographic, och det var mängder av människor som fängslades av de fantastiska ögonen, så de hörde av sig till National Geographic och ville hjälpa flickan på något sätt.
Efter 17 år bestämde sig Steve McCurry för att försöka få tag i flickan igen, och tillsammans med ett sökteam gav han sig iväg till Pakistan till det flyktinglägret där flickan hade bott. Efter en massa sökande fick de tag i en man som hade bott samtidigt med flickan i flyktinglägret, och han kunde berätta att hon hade flyttat tillbaka till Afghanistan och bodde i bergen nära Tora Bora.
Han lyckades hitta henne och fick tillstånd att publicera ett nytt fotografi av henne.
Hon hade inte blivit fotograferad på alla år, så när den nya bilden togs var det den andra bilden i hennes liv.
Flickan/kvinnan är inte anonym längre, utan det är känt att hennes namn är Sharbat Gula och hon är en pashtuner. När hon satt i flyktinglägret var hon olycklig och föräldralös och hennes liv var kaotiskt. Nu har hon man och tre barn.
Hon kunde berätta att hon mindes tillfället då bilden togs. Hon tyckte inte om att bli fotograferad av en främmande man, och det var första gången hon blev fotograferad. I efterhand är hon troligen ändå tacksam över bilden, för när hon nu blev återfunnen efter 17 år kunde fotografen låta henne få del av de pengar som han hade fått tack vare den uppmärksammade bilden.
 
Hennes barn har fått möjlighet att studera, och på hennes önskan har det byggts en flickskola i Afghanistan, som är uppkallad efter henne. Skolan drivs i princip tack vare hennes bild.
 National Geographic har bistått med humanitär hjälp till behövande och Sharbat Gula lever ett bra liv.
 
Sharbat Gula önskade sig också en resa som alla pashtuner ska göra enligt sin tro. Hon fick möjlighet att göra denna resa, och hennes bror fick följa med i resesällskapet.
Steven McCurry har fortfarande kontakt med Sharbat Gula.
 
Det som känns fint när man hör om historien kring det berömda fotot, är att även hon har fått del av de inkomster som fotot har inbringat. 


 
 

Kommentarer
Postat av: irene

Ja, gott att den som behöver pengarna får nytta av den

Svar: Det är inte så ofta det händer.
Fia

2014-03-31 @ 09:06:57
Postat av: Erik Semlan

Intressant läsning.
Bra att fotografen kunde träffa Sharbat och ge henne en del av de pengar som det uttrycksfulla fotografiet som fotografen tagit gav.
Så bra att hon hjälpt till och byggt en flickskola. Med tanke på hur talibanerna bränner just flickskolor i Afghanistan så lär varje skola behövas! Klokt av kvinnan att satsa på utbildning.
Jag förstår inte (samtidigt kan jag ändå förstå) varför talibanerna ser kvinnors utbildning som ett sådant stort hot så att de bränner skolor. Utbildning och kunskap kan betyda så mycket. Här i Sverige har vi kanske missat en del av det hela som skolor och utbildningar ger eleverna, en möjlighet till egna beslut, olika valmöjligheter senare i livet! Kunskap öppnar dörrar! Tänk om skoltrötta tonåringar fattade det.

Svar: Det är svårt att få alla skoltrötta ungdomar att förstå vidden av en fri skolgång i en demokratisk stat. De förstår inte att det finns människor som skulle ge sina liv för att få samma villkor i många andra länder.
Fia

Postat av: Inger Maryissa

Intressant att läsa bakgrunden av detta foto
och ja, det är verkligen bra att även hon fick del av de inkomstr som fotot har inbringat
kram

2014-04-02 @ 22:48:48
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback