Förklaring till bloggtystnad

Den sista månaden på vårterminen är otroligt hektisk. Man ska inte släppa de ordinarie arbetsuppgifterna, men ska ändå hinna jaga ungar som släpar efter med olika uppgifter och riskerar sina betyg, och tiden det tar att genomföra och rätta nationella proven är närmast horribel.
Om man tittar på matten så är det flera delprov. Ett av proven (som innehåller två delprov) tar 100 minuter att genomföra, nästa tar 80 minuter. Det tredje delprovet är muntligt och genomförs i smågrupper med tre-fyra elever á 30 minuter. Om man har en klass med 30 elever innebär det sammanlagt ca 300 minuter (dvs 5 klocktimmar). Alla dessa prov; 4 x 30 = 120 prov ska rättas och bedömas och sammanställas i tabeller och matriser och rapporteras till både kommunen och Skolverket. Det administrativa arbetet tar löjligt mycket tid. 
Sen har vi dessutom de nationella proven i NO. Det är två delprov som genomförs samma dag, på 75 resp 45 minuter, och vid ytterligare ett tillfälle ska man genomföra en laboration, vilker helst ska genomföras i halvklass, dvs 2 x 60 minuter. Då har man två delprov plus en bedömningsmatris för hur laborationen har genomförts, en laborationsplanering och en laborationsrapport att rätta, bedöma och sammanställa. Det vill säga 5 x 30 = 150 prov totalt. Efter rättning, sambedömning med kollegor och sammanställning i tabeller ska det rapporteras till kommunen och Skolverket. 
Allt det arbetet ska utföras samtidigt som ordinarie verksamhet pågår med planering och genomförande av undervisning, genomförande och rättning av prov och laborationer. Glömde nämna att då man sitter med sin klass på nationella proven kan det hända att man måste ha vikarie för någon lektion med någon av de andra klasserna man har. Då måste man planera och efterarbeta den lektionen också...
Nu är det en sån tur att jag jobbar på en skola där rektorn har gjort mycket för att underlätta arbetsbördan. Han har avsatt studiedagar till rättning av prov. Det har varit två heldagar och två halvdagar, och det har gjort att vi har överlevt. Hur klarar de allt det här på skolor där inte skolledningen hjälper till och stöttar?
Jag jobbar dessutom i en kommun där samtliga skolledare har satt ner foten och markerar det orimliga i den tid nationella proven tar i anspråk. Läs det här välskrivna debattinlägget undertecknat av grundskolechefen och samtliga grundskolerektorer i vår kommun.
Men det är i alla fall förklaringen till bloggtystnaden.

Kommentarer
Postat av: lillsyrran

Heja alla lärare, ni är verkligen värda sommarlovet som kommer nu!

Svar: Tack!
Fia

2014-06-08 @ 07:47:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback