Lite julkuriosa

Önskar alla en riktigt god jul och passar på att vidarebefordra ett utdrag ur boken "Hej tomtegubbar" av Anders Pontén:
 
Pepparkaka medicin

- Varsågod, ta en pepparkaka och bli snäll! En uppmaning vi alla väl känner. Inte sant? I hundratio fall av hundra svarar vi - Nää tack, då blir jag ju rent velig. Eller - Det är jag redan, snäll alltså, och tar kakan.
Frågan är dock - hur många vet att vi därmed erbjuder ett medeltida. lugnande äkemedel mot galenskap och depression?! Ine många, tror jag.
   Peppar och pepparkakor har sedan uråldrig tid ansetts som ett lysande läkemedel. Särdeles mot galenskap och depressioner. Nordens äldsta bevarade apoteksrecept - utfärdat i Köpenhamn 1487 - gäller just tre kilo läckra pepparkakor. Kakorna var avsedda för den danske unionskonungen Hans, en kung med gediget rykte att vara psykiskt sjuk, typ djupa depressioner. För att då liva upp det ledsna majestätet som satt på sin tron och hängde med läppen, ordinerade hans livläkare pepparkakor.
  Redan de gamla romarna hade gott öga till pepparkakor som verksamt läkemedel mot psykisk obalans. De pepparkakor romarna knaprade i sig bakades och såldes under namn av ¨confectio¨ - konfekt - vår tids ¨godis¨ alltså!
    Frågan är därför, om det inte var just lugnande pepparkakor som mitt under pågående Stockholms blodbad i november 1520, rekvirerades till slottet Tre Kronor för Kristian Tyranns räkning. Enligt bvarade räkenskaper sände nämligen apotekaren till kungen ¨konfekt och annat¨till ett värde av 8 örtugar. Eftersom närmare 90 huvuden föll för bilan, är det emellertid knappast troligt att konfekten hade avsedd. lugnande effekt på den rasande tyrannen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback