Nya utmaningen nummer 72: En bok som har gjort starkt intryck på mig

Jag har alltid slukat böcker. Seriösa böcker, nobelpristagares böcker, sorgliga böcker, ytliga böcker, tramsiga böcker, spännande böcker, faktaböcker och en hel del dåliga böcker. Vissa böcker har lämnat något efter sig, både på gott och ont.
Först tänkte jag att det skulle vara en lätt rubrik att skriva om, men nu inser jag att det är mycket svårt att få till det här.
Ska jag skriva om alla Lotta-böcker jag skrattade åt och läste om och om igen när jag var barn? De har ju lämnat kvar en massa skratt i själen. Eller ska jag skriva om alla Marian Keyes-böcker som jag har skrattat åt som vuxen? (Tyvärr har det hänt något med hennes sätt att skriva i de två senaste böckerna. Jag vet att hon har haft några tuffa år med djupa depressioner, och det har troligen påverkat henne en hel del). Eller ska jag skriva om Donna Leon, som skriver så fängslande om kommissarie Brunetti i Venedig? Jag tror att jag har läst alla böckerna i serien. Eller ska jag skriva om "Mannen utan öde", som är en alldeles fantastisk bok som handlar om en judisk pojke som hamnar i koncentrationsläger. Han är så god och betraktar allt utan anklagelser. Författaren fick ett välförtjänt nobelpris.
Kanske ska jag skriva om Aarto Paasilinna och hans tokroliga sätt att beskriva människor och företeelser i omvärlden? Kanske Elizabeth George och hennes spännande deckare? Men jösses, jag får svårt att välja mellan alla böcker jag har läst!!!
Så jag gör ett tokval och skriver om en bok jag minns fast den var en riktigt usel bok. Märklig handling och ganska dåligt språk. Den har inte hamnat i den fina litteraturens himmel precis, men jag minns den fortfarande fast det var väldigt många år sedan jag läste den. Det var nämligen så att när jag gick i högstadiet var det en kille som hade hittat en bok som hette "Slemmet" (eller något åt det hållet) och han beskrev den så entusiastiskt att alla andra blev intresserade av boken och alla ville läsa den. Så boken vandrade runt mellan oss, blev allt mer sliten och hundörad, men var föremål för många diskussioner om det spännande innehållet. 
Och vad handlade den om? Jo, ett gatukök där gamla matrester åkte ner i avloppet och på något konstigt sätt omvandlades till en geggig massa (=slemmet) som fick liv. Slemmet började med att äta upp allt i avloppssystemet och började därefter växa i omfång och kröp upp genom avloppsrör ute på stan och i bostäder. Där slukade slemmet det mesta det kom över. Mat, djur, människor... ja, ni kan kanske föreställa er. Jag minns faktiskt inte hur den slutade, men det lustiga är att när jag har träffat gamla kompisar på senare år är det fler som minns den boken. 
Stor och minnesvärd litteratur?

Kommentarer
Postat av: irene

Minnesvärd tydligen :)

Svar: Ja, det är inte alltid den bästa litteraturen som ger starkt intryck :)
Fia

2013-09-01 @ 13:54:33
Postat av: Anna Filipendula Rudbeckia

Du är en riktig bokmal märker jag..Slemmet..jisses ja den måste väl vara svår att glömma så udda som den verkar vara.Rent av lite makaber..

Jag läser i perioder..om sommaren brukar det bli mest. Nyligen läste jag Anna Jansson "När skönheten kom till Bro"..hon är mig favorit.

Svar: Jag fick en Anna Jansson-bok, men har aldrig läst den. Får kanske ge henne en ny chans ....
Fia

Postat av: britten

åååå då vet jag inte vad jag skulle valt...så månfa som passerat revy..just läst " En man som heter Ove!
Den var rolig och rörande

Svar: Ja, den var jättebra!
Fia

2013-09-02 @ 12:32:47
URL: http://glitteroga.blogg.se
Postat av: Erik Semlan

Så lustigt val. Har även jag läst en rysare för många år sedan, tror det var en typisk "kiosk-pocket". Vi var flera i vår klass som läste samma rysare. Även den handlade om slem som vaknade till liv i avloppsröret på något hyreshus och ville växa sig större och åt allt som kom förbi. Minns jag rätt så smet slemmet ner i kloakerna och åt upp bland annat uteliggare. Ingen stor litteratur som så många av dessa kioskböcker. Men deckarserien Manhattan hade många bra författare, så allt var inte skräp.
Har även läst en annan variant på samma tema som Steven Kings skräckbokskollega Dean R. Koontz skrivit om några personer som kommer på besök till en stad där alla är mystiskt försvunna. Vart har alla tagit vägen?
Tror Koontz bok även blivit någon filmvariant (troligen tv-film) som jag tror visats på någon reklamkanal.
Undrar om allt radioaktivt vatten som rinner ut i havet vid Japans kust snart kommer att skapa muterade sjöodjur?!
Kanske får vi snart se Gidzilla på riktigt! ;-)

Svar: Det verkar ju som om de böckerna är väldigt lika varandra. Kan det ha varit modernt med den typen av handling just då?
Fia

Postat av: Lillsyrran

Har du sett artiklarna om den så kallade fettbussen i Londons kloaker?

Svar: Nej, måste leta rätt på det och läsa!
Fia

2013-09-03 @ 03:15:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback