Skenhelighet

Jag har haft en tanke som har malt i bakhuvudet i flera dagar, men jag har inte kunnat sätta fingret på vad det är som har stört mig. I natt vaknade jag till och insåg plötsligt vad som var felet.
Det handlar om några kollegor. De är alltid så politiskt korrekta och framför rätt åsikter och har rätt formuleringar och är upprörda över rätt saker och uttrycker sitt engagemang (utan att egentligen genomföra något särskilt) för alla saker som man förväntas vara upprörd över.
När "lamporna på scenen lyser" agerar de alltid för människors lika värde och rätt attityder och förhållningssätt. Men när "lamporna släcks och ridån faller" har de egentligen inte det där äkta beteendet i sitt hjärta. De ojar sig och är tårögda över barn i krigszoner, valar som har simmat vilse in på grunt vatten, isbjörnar som lever på krympande isflak och människor i främmande land som inte tillåts uttrycka sina åsikter eller leva efter sin religiösa tro. Deras tolerans är gränslös. När det gäller teoretiska frågor alltså!
Men när det gäller verkligheten har jag märkt att de gör vad de kan för att hacka på en annan kollega. De hittar alla möjliga sätt att misskreditera kollegan. Eftersom de umgås privat misstänker jag att de sitter och myser i samförstånd över ett glas vin på helgerna och pratar ihop sig om kollegan de retar sig på, och så tar de med sig sina mentala dolkar och sticker dem i kollegan så fort de får tillfälle.
Men borde inte den där godheten och toleransen gälla både på avstånd och alldeles i närheten?

Kommentarer
Postat av: Yvanna

Det är så himla tråkigt att inse sådant om folk. Självklart känner vi det alla ibland, men avundsjuka, bitterhet och framför allt skitsnack är så tråkiga grejer. Men låt inte det ta din energi!

Svar: Nope! Det finns ju så mycket bra folk som väger upp det hela!
Fia

2013-10-28 @ 13:07:21
Postat av: Inger Maryissa

Jo, detta du skriver om är ett fenomen som tyvärr är alltför vanligt
det går bra att bry sig om det som sker på avstånd, och verka engagera sig ( åtminstone i teorin ;-)
men när det gäller människor i sin närhet så finns inte samma tolerans och respekt...
och t.om.pratar illa om människor bakom deras ryggar....
det är för sorgligt...minst sagt...
kram

Svar: Verkligen sorgligt! Kram!
Fia

Postat av: lillsyrran

Vissa har pk-fasader. Som en tidigare kollega som arbetade med sociala frågor och var engagerad i kyrkan. Hon behandlade en av städarna på jobbet på ett fruktansvärt nedlåtande och nedtryckande sätt.
Eller folk som börjar dra rasistiska skämt när de är lite fulla

Svar: Ja, folk lever inte alltid som de lär ...
Fia

2013-10-29 @ 10:13:44
Postat av: irene

ja usch, sånt är trist

Svar: Inte kul alls!
Fia

2013-10-29 @ 19:44:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback