Min mobil

Det verkar som om mobiltelefonernas livslängd är medvetet begränsad. Helst ska de inte överleva bindningstiden på två år, utan man ska tacksamt anta erbjudandet om att teckna en ny lur, mycket mer fantastisk än den gamla ålderdomliga man bär omkring på, fast den gamla var lika fantastisk för knappt två år sedan. Det är aldrig lönsamt att reparera telefoner, för reparationerna kostar lika mycket eller mer än en ny telefon, och dessutom lindar de in marknadsföringen så att det ska framstå som om den nya telefonen är en ren gåva från försäljaren, även om det tydligt syns att det läggs på flera hundra på månadsavgiften i ett par år.
Min telefon har överlevt i snart fyra år. Det är en stor prestation, eftersom den har varit med på resor, och legat i svettiga fickor och i dammiga miljöer. Men den kämpar på, den lille rackaren. Vid ett tillfälle trodde jag att den hade pajat, för den vekade helt död. Jag gick då till en butik och frågade vad det kunde bero på, men där ville de naturligtvis att jag skulle köpa en ny. Jag förklarade att jag inte ville ha en ny, och de föreslog att jag skulle kunna försöka återstarta den med hjälp av uppkoppling till datorn, där jag dessutom för säkerhets skull skulle spara all information som fanns lagrad i telefonen. Jag kom till jobbet, där en kollega sa att hennes telefon hade hakat upp sig på samma sätt, men hon stängde av den och höll in två knappar extra länge, och sen fungerade telefonen igen. Vi testade samma sak på min telefon, och det fungerade! Jag har gjort samma manöver vid två tillfällen till, och det fungerar varje gång. Helt gratis, och ingen lång väntan på leverans från verkstad.
Jag förstår att telefonen inte kommer att hålla i evigheter, så jag har sneglat lite på nya modeller, men det är såna hutlösa priser, så jag hoppas verkligen att det dröjer innan jag är tvungen att skaffa ny. Visste ni att flera av mobilmodellerna kostar nästan 10 000 kronor?
 

Kommentarer
Postat av: Ylva

Kom igen morsan, kom över i iPhoneträsket! Göreba!

Svar: Kanske om några år, när min gamla telefon har gått sönder...
Fia

2013-10-15 @ 09:21:31
Postat av: lillsyrran

Det är läskigt med den konsumtionshysteri som råder. I mobiler finns metaller som företag skövlar miljön för att få fram. Varför måste så många ha det senaste av allt möjligt hela tiden, har de inte bättre självkänsla än att de måste hävda sig med saker? Vi har bara ett klot!

Svar: Ja, verkligen hög tid att dra i handbromsen! Det verkar som om många tänker att vi ska kunna hoppa på något slags rymdfarkost och bosätta oss på en annan planet när det är kört här. Men om vi inte har funnit bekräftat liv någon annanstans, och det här är den enda planeten med förutsättningar för liv, så känns det så galet om vi på en 4,6 miljarder år gammal planet, där vi har funnits kanske några hundra tusen år, lyckas fördärva planeten på drygt 100 år!
Fia

2013-10-16 @ 10:44:37
Postat av: Yvanna

Håller verkligen med. Fasade nu när jag "behövde" skaffa en ny iPhone. Bara en iPhone i mängden liksom. För att det var "lika bra, det är bara att förlänga och få en nu telefon". Få? Hade det inte varit för att min 4s inte fungerade eller gick att laga på smidigt och billigt sätt hade jag aldrig bytt. Min gamla fungerade utmärkt! Men de nya färgerna och coola apparna i min nya femma är iofs livsviktiga de med.

Svar: Det förstår jag! Utan de coola apparna är det väl svårt att stå ut?
Fia

2013-10-18 @ 22:11:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback