Smarrig gulaschsoppa
Här kommer ett recept på en jättegod gulaschsoppa. Den tar ca 2 timmar att laga till, men det är värt besväret!
4 port / 10 port
50 g / 125 g späck eller färskt sidfläsk
3 st/ 6 st gula löka
1 msk / 2-3 msk paprikapulver
2 msk / 3/4 dl vatten
350 g / 900 g benfritt nötkött
1 msk / 3 msk margarin, smör eller olja
1 msk / 3 msk vetemjöl
1 1/2 dl / 6 dl vitt vin
1 - 1 1/2 tsk / 2-3 tsk salt
1 - 2 krm / 1 tsk peppar
1 tsk / 2 tsk kummin
1 tsk / 2 tsk mejram
2 st / 3-4 st vitlöksklyftor
2 msk / 3/4 dl tomatpuré
1 liter / 2 1/2 liter vatten
2-3 st / 6-8 st potatisar
1 st / 2-3 st grön paprika
3-4 stänk / 8-10 stänk tabasco eller
1/4-1/2 krm / 1/2 tsk kajennpeppar
Skär fläsket eller späcket i små tärningar. Skala och hacka löken.
Smält späcket eller fräs fläsket i en gryta, stor nog för soppkok, och låt löken fräsa i fettet.
Pudra över paprikapulver och rör om. Häll på vattnet.
Skär nötköttet i mindre bitar. Bryn i matfett i en stekpanna. Blanda ner köttet i grytan, Strö över mjölet, rör om.
Tillsätt vinet, saltet, kryddorna, de lätt krossade vitlöksklyftorna, tomatpurén och vattnet. Låt alltsammans puttra ca en timme, eller tills köttet är mört.
Skala potatisen. Skölj och kärna ur paprikan. Skär potatis och paprika i tärningar. Lägg i soppan och låt koka ca 15 minuter.
Krydda med tabasco eller kajennpeppar.
Servera soppan med en klick matlagningsyoghurt, och ett gott bröd.
Kommentarer
Trackback