Skolverket

Jag har äntligen blivit klar med det sista momentet i ett arbete jag har gjort på uppdrag av Skolverket. Det har hängt över mig en tid, eftersom jag har haft svårt att få tid att göra det sista momentet, och vid de tillfällen jag har planerat att göra jobbet har alltid något annat kommit emellan. Jag har till exempel vid ett par tillfällen varit tvungen att ha koll på två klasser samtidigt för att akuta situationer har uppstått, och vid andra tillfällen har min planeringstid försvunnit till annat.
På tisdag nästa vecka ska en person komma och skugga mig hela dagen för att kartlägga min arbetstid, i samband med en studie eller doktorsavhandling eller vad det nu ska bli. Jag hoppas att alla mina elever kommer att stanna efter lektionerna och ställa tusen frågor, att det blir situationer att reda upp i korridoren, att kopieringsapparaten hakar upp sig, att många kollegor kommer med tusen ärenden som måste lösas på minuten, att tekniken strular när vi ska visa något på projektorn i klassrummet, att jag får några hundra prov att rätta, att föräldrar hör av sig flera gånger under dagen med olika frågor och ärenden,  att saker har kommit bort i no-förrådet så att mina kollegor kommer och ber om hjälp att hitta sakerna...förutom att tisdagen är min allra mest lektionsspäckade dag (det var därför jag blev utvald till studien). Då kanske det äntligen framkommer hur mycket tid som avsätts till otaliga andra saker, så att våra beslutande politiker och tjänstemän grundar sina beslut och uttalanden om arbetstid och arbetsbelastning på verkligheten och inte sin egen fantasibild om att vi river av våra lektioner utan vare sig förberedelser eller efterarbete.

Kommentarer
Postat av: Lillemor Johansson

Låter som en bra idé att kartlägga en lärares jobb!! Det är ju inte bara till att vara på lektionerna....allt annat både före och efter och som sagt hoppas alla!! e på dig den dan. Kram Mumin

2012-04-11 @ 16:43:58
Postat av: Britten

Ja låt oss hoppas att dom får se verkligheten

Postat av: lillsyrran

Kanon om de inser er arbetssituation och slutar att spara på skolverksamheten. Nya neddragningar har genomförts på Paos...

Vad är det för uppdrag för Skolverket? Låter spännande.

2012-04-11 @ 22:21:50
Postat av: Ester

Jag fick ett formulär från facket där man skulle fylla i hur mycket man som lärare har att göra. Jag har inte hunnit fylla i den över huvudtaget. Hittade ingen ruta för det.

2012-04-12 @ 21:48:52
Postat av: Fia

Mumin: Jag tror faktiskt att det är svårt för andra att föreställa sig hur mycket av arbetstiden som går åt till arbete som inte har med lektionerna att göra.

Britten: Ja, det ska de verkligen få!

Syrran: Det verkar inte vara någon ände på neddragningarna. Jag trodde för tio år sedan att gränsen var nådd, men det bara fortsätter.

Ester: Kan de verkligen sammanställa ett formulär där alla våra arbetsuppgifter finns med?

2012-04-13 @ 08:29:17
Postat av: Fia

Syrran: Det handlar om att pröva ett nytt system för rättning av nationella prov digitalt. Jag är "pilot".

2012-04-13 @ 08:31:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback