Borstj

Det är svårt att uttala och tar lång tid att laga till, men när man äntligen sitter vid sin ångande tallrik med en klick kapris-crème fraiche, sveper ett glas whisky och hugger in på den matiga, röda soppan är det värt allt slit. Det är så gudomligt gott, och man blir mätt och glad, och äter för mycket, och lovar sig själv att vara måttligare nästa gång, men det är man inte, utan man tar för mycket även då, och man lovar sig själv att avstå från annat onyttigt, bara man får frossa när man får tillfälle att njuta av något så gott!
Alla ingredienser ligger äntligen färdiga!
Vid det här laget har det redan börjat dofta himmelskt!
Mycket, mycket godare än det ser ut! Och det blev så mycket att jag kommer att stå och servera soppa åt Stockholms hemlösa de närmaste två veckorna :)
Borstj
Till 4 port behövs:
1 rödlök
1 persiljerot
1 morot
10 rödbetor
150 g vitkål
100 g purjolök
150 g rökt sidfläsk
500 g högrev
1 dl olivolja
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 liter kycklingbuljong
socker
salt och peppar
1/2 dl citronsaft
100 g kapris
3 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1. Skala lök, persiljerot, morot och rödbetor. Tag bort rotstocken från vitkålen. Skär alla grönsaker samt det rökta sidfläsket i centimeterstora tärningar. Skär nötköttet i något mondre tärningar.
2. Stek köttet i en del av olivoljan. Tag upp det och fräs sedan rot- och grönsaker samt sidfläsk i resten av oljan. tillsätt lagerbladet och tomatpurén och låt fräsa ytterligare.
3. Häll på kycklingbuljongen och koka sakta i 45 minuter. Dra grytan av plattan och låt den stå i minst fem minuter. Smaka av med socker, salt, peppar och citronsaft.
4. Blanda kapris med crème fraiche och pressad vitlök, salt och peppar. Servera soppan i varma djupa tallrikar. Forma ett ägg av kapriscrèmen och lägg i.

Kommentarer
Postat av: Kersti

God fortsättning på det nya året. Jag blev riktigt hungrig av att titta in här. Det är jättegott med sån soppa.

Postat av: elena cn

Wow, vilken soppa! Jag har ätit Borstj en gång men då var det inget kött i..vid närmare eftertanke så var det nog så att kompisen som tillagde soppan var vegetarian. Minns att den var vääääldigt god:)

Hoppas att du får njuta av ditt lov...jag sover länge och gör allt långsamt:)

God fortsättning!!!!

2011-01-03 @ 13:32:33
URL: http://elenassida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback