Såpbubblor

Idag var mina sexor fullt sysselsatta på no-labbet. Dagens mål var att arbeta med en naturvetenskaplig metod och dagens uppgift var att hitta receptet på de bästa såpbubblor som går att framställa.
De fick protokoll, små glasburkar till sina testblandningar, ståltråd och tänger för att klippa till och böja egna "såpbubbleblåsare", som de döpte sina verktyg till. Dessutom fick de diskmedel, glycerol, tvål, bakpulver och munskölj, och så fick de pröva olika blandningar och utvärdera resultatet.
De provblåste bubblor som sprack för lätt, och då försökte de komma underfund med hur de skulle kunna få segare bubblor. Andra bubblor blev för små och då var det viktigt att komma på hur bubblorna skulle bli större. Det var jätteroligt att se hur seriöst de tog sig an uppgiften, och hur de diskuterade om de skulle förbättra sin produkt med mer eller mindre diskmedel, eller om kanske mängden glycerol skulle ändras lite?
Efter en timme var alla nöjda med sina recept och när de skulle städa efter sig på labbet tog de även det på allvar och hämtade en svabb och skurade golvet. Sen skrev de en varningsskylt med texten "Hala golv!" och en gubbe som föll omkull med fötterna högt upp i luften.
Slutligen satte de sig och skrev laborationsrapporter som var enormt seriösa med hypoteser och resultat och slutsatser, samt tabeller på de genomförda blandningarna som bilaga. Blir inte de här nobelpristagare i framtiden vet jag inte vart världen är på väg!
Uppdatering: Det var några som testade vilken form bubblorna fick om de blåste sin bubbelbrygd genom andra formationer än de traditionella, runda såpbubbleblåsarna. Hur tror ni bubblorna från fyrkantiga blåshål såg ut?

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Som vanliga bubblor, tror jag.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback