Mitt nya, hårdhjärtade jag

Jag har alltid varit löjligt blödig och ömmat för alla behövande i alla sammanhang, men jag märker att jag har blivit en aning förhärdad i vissa sammanhang. Jag är numera helt oberörd när det kommer tiggare på pendeltågen och tunnelbanan, med en bunt laminerade lappar där det står om deras lama, cancersjuka, krigsskadade, blinda osv barn eller andra anhöriga. De går omkring och ägnar sig åt professionellt tiggeri med en jättebunt blanka fyrfärgsbilder som de lägger ut på sätena för att man ska lägga pengar som ska gå till vården åt de sjuka anhöriga. Först går de en runda och lägger ut kort på alla säten, och sen går de en sväng till för att samla upp eventuella pengar, samt återta korten till nästa runda.
Ibland går det omkring kvinnor i olika åldrar och skramlar lite med några mynt i handen för att man ska slänga åt dem lite pengar.
Om det här vore en sällsynt företeelse skulle jag kanske känna medlidande och lämna ett bidrag, men eftersom det här tiggeriet försiggår nästan varje dag på tåg och tunnelbana blir jag inte alls berörd längre.
Det värsta är att jag har tappat förtroendet för ganska många insamlingar till välgörenhet också. När merparten av de insamlade medlen går till administration och för att fylla fickorna på vissa personer känns det inte alls meningsfullt.
Då känns det mer ok att lägga lite pengar till gatumusikanter, även till musikanter som sjunger eller spelar riktigt illa.
Hej, hallå Frälsningsarmén, kom och spela en truddelutt och jag lägger pengar i grytan!

Kommentarer
Postat av: lillsyrran

Jag förstår vad du menar. För egen del har jag kvar förtroendet för Läkare utan gränser. Vad jag vet har de inga höga löner till administrativ personal (åtminstone inte i Sverige) och vårdpersonalen som åker i väg går rejält ned i lön.

2010-11-03 @ 10:36:28
Postat av: Erik "Semlan"

Sådant där organiserat tiggeri ger jag inga pengar åt. Något felaktigt är det när de har färdigtryckta lappar en masse. Det finns bättre sätt, som att köpa tidningen Situation Stockholm av någon legitimerad säljare. Detta nummer som säljs nu är innehållsrikt, tom en dvd får man med.

Ha en skön ledighet Fia.

Postat av: Erik "Semlan"

Glömde, vilket snyggt "huvud" på bloggen! :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback