Riktigt sjöräddardrama!

Som ni såg i förra inlägget skulle jag ju vara figurant för sjöräddningen på deras övning igår. Upplägget var så här: Vi åkte ut med fyra personer plus en docka, en åra och en stor fender (="puttifrånpåse"). Föremålen placerades ut på strategiska platser för att simulera en båtförlisning. Dockan kastades i med ankare vid ett grund, för det skulle föreställa en drunknad människa.Två unga killar placerades på ett skär, iklädda överlevnadsdräkter. När de fick en signal från övningsledaren skulle de gå ner i vattnet och agera PIW (person in water), och förhoppningsvis bli räddade av övningspatrullen. En man, som för dagen skulle föreställa min make, och jag fortsatte en bit till en annan ö. Där fick jag ligga på stranden med brutet ben, och min stackars man fick ligga och flyta i vattnet, helt medvetslös, och vår båt stod på grund i viken.
Övningspatrullen fick några direktiv från en fingerad larmcentral, och med jämna mellanrum fick de ytterligare information, vartefter "larmcentralen" fick nya uppgifter.
Patrullen hittade killarna i vattnet, och de hittade så småningom även min medvetslöse man, men de missade mig, trots att de passerade stranden där jag låg tre gånger (alltså jag låg still där hela tiden, men de passerade stranden tre gånger). När övningen hade pågått i närmare tre timmar blåstes det av, och precis när det var avblåst hittades jag av en svettig, orangeklädd man, som hade genomsökt tre öar och simmat runt i ett par vikar, iklädd en tät ,orange räddningsdräkt.
Jag berättade bara att jag hade brutet ben, och sjukvårdarna pratade ihop sig om hur de skulle ha hanterat det, men jag slapp att få benet fixerat och bli omkringburen på en bår på de slippriga klipporna.
På återresan plockade vi upp de olika föremålen och den drunknade personen.

Väl hemma i hamn igen skulle båtarna bunkras och städas innan vi lämnade stationen. Ett par ungdomar åkte över till sjömacken för att tanka den ena båten. Tjejen som tankade hade missat att öppna ventilen helt, så när det var fullt med diesel i tanken fungerade inte överfyllningsskyddet, utan det sprutade diesel över hela henne. Hon fick diesel både i ögon och mun, och på en sekund hoppade hon i vattnet för att skölja av sig.
Alla runt omkring trodde att hon hade tagit eld, och en kille hoppade i sjön för att hjälpa henne, och två andra fick upp henne på bryggan igen. Där låg hon med fruktansvärda smärtor i ögonen, och vi fick snabbt plocka fram allt ögonskölj vi kunde hitta och spolade hennes ögon samtidigt som vi larmade ambulans.  Samtidigt agerade några av brandmännen som vi hade med oss, så de fick ut länsar som skulle begränsa dieseln från att sprida sig i vattnet., och så larmade de brandkåren för att ta hand om dieselläckan.
Kan ni se scenen framför er: på bryggan låg en tjej och vrålade av smärta där fyra personer försökte få henne att öppna ögonen, samt försökte få henne varm med hjälp av filtar, samtidigt som brandkåren övervakade det som hände på bensinbryggan. Nyfikna människor började samlas på kajen, men de flesta trodde att det var en övning, och de var imponerade av att brandkåren var på plats och att även ambulansen dök upp på övningen.

När ambulanspersonalen hade plockat in tjejen i ambulansen, och undersökt henne ca 30-40 minuter bedömde de att hon kunde åka hem och ta det lugnt.
Brandmännen kunde konstatera att det inte fanns mer att göra så de kunde också åka därifrån. Då tror man att allt är lugnt, va? Inte då! Eftersom det hade hamnat diesel i vattnet och man kunde bedöma att det rörde sig om flera liter, kunde det klassas som miljöbrott, och det måste utredas av kustbevakningen. Kustbevakningen blev automatiskt inkopplade eftersom det gick larm om händelsen. Alltså fick vi sitta och vänta på några från kustbevakningen som skulle förhöra min man, som var skeppare, och alltså hade det övergripande ansvaret för dagen. De två kustbevakarna kom och ställde en massa frågor till min man, och så tog de vattenprover, och dokumenterade hur utsläppet hade hanterats. Dessutom tog de kort på ventilen för att dokumentera vad som hade hänt.

Tjejen hade åkt hem och tvättat håret tre gånger med Yes, men det luktade fortfarande diesel om hennes hår.

Det var mycket att utvärdera efteråt, och alla var totalt utpumpade. Vi hade räknat med att vara hemma vid tretiden på eftermiddagen, men istället släpade vi oss hemåt vid niotiden på kvällen.


Kommentarer
Postat av: Annelie

Oj, värsta dramatiken! Tur att du slapp bli buren på hala klippor åtminstone, då hade kanske även det brutna benet blivit verklighet.

Postat av: amonym

wow! Vilken dag! Kan gissa att det var hyfsat skönt att krypa till sängs efter det.

2009-05-11 @ 14:43:19
URL: http://amonym.blogg.se/
Postat av: Sylvia

Jag blir alldeles matt när jag läser detta. Vilken dramatik!!

Gäller att ha is i magen och agera kallt (Obs! dåligt skämt).

Förstår att du var helt slut!

2009-05-11 @ 17:50:01
Postat av: Erik

"Tillåt mig småle." Vilken dramatisk övning! Du skriver målande, jag kan se det framför mig. :-) Åh, en så dag, skulle Olle ha sagt om han inte var uppe i Svartlien. Blev helt klart mer övning än du räknat med. Då vet jag det, bryt inte benet ute i skärgården. Ingen kommer att hitta mig!

Fast det går kanske bättre när det gäller?

2009-05-11 @ 19:59:45
URL: http://erik56.blogg.se/
Postat av: elena cn

Ojojoj, stackars tjej!! När man tror at allt är över så händer detta! Ni hade ju inte ens tränat på det innan...Hoppas att hon ser bra och att håret luktar gott!

2009-05-12 @ 17:22:53
URL: http://elenassida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback