Magdalena Ribbings bacill-etikett...image281    Magdalena Ribbing i dn.se

Ska man tåla andras baciller? *

Fråga: Så här års verkar nästan alla vara mer eller mindre förkylda, inte minst de med småbarn på dagis. Överallt vimlar det av folk som hostar öppet, snyter sig och viftar med sina näsdukar och på så sätt generöst ser till att dela med sig av sina baciller.
Vi märker också att många inbjuder till diverse tillställningar som fest och middag med motiveringen att det inte är några problem trots att de är förkylda eller har än värre smittsamma infektioner. Inte sällan överraskas man i dörren av superförkylda småttingar/föräldrar. Saken är snarare den att man som inbjuden gärna själv vill försöka undvika att bli smittade precis som man själv vill undvika att smitta andra när man är förkyld. Hur kan man på ett snyggt och respektfullt sätt markera detta utan att såra någon för visst är det trots allt jättetrevligt att bli inbjuden?

Magdalena Ribbing svarar så här:

Svar: Du tar upp en företeelse som verkligen tål att diskuteras! Min bestämda uppfattning är att den som är förkyld i smittfasen ska hålla sig undan andra så långt möjligt. Alla kan man inte undvika, men åtminstone kan man avstå från bjudningar och annat där man uppenbart riskerar att smitta andra.

"Vadå, en liten förkylning ska man väl tåla" kanske någon säger. Men det finns många för vilka en förkylning-infektion "i onödan" kan bli mycket besvärlig. Ingen har rätt att medvetet föra smitta vidare, antingen det är förkylning, halsinfektion eller annat.

Den som inte kan eller vill ta den risken kan mycket väl säga när man bjuder andra eller själv blir inbjuden "tyvärr klarar jag just nu inte en förkylning, så jag hoppas att du inte är drabbad av någon sådan". Det är faktiskt inte ohövligt.

Och att man själv inte bjuder eller går på bjudning under en egen förkylning borde vara självklart.  
Magdalena Ribbing


Vad tycker ni? Håller ni med Magdalena Ribbing eller inte?

Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

jo, jag tycker nog att är man i ett akut skede i sin förkylning så ska man nog undvika att smitta andra,
om det så betyder att man t.ex. inte kan gå till bjudningar eller andra situationer där man kan smitta andra.
Fast visst kan det vara trist....

Postat av: frktjatlund

Alltså, hur vet man om man är i smittskede? Om man ska ha undantagstillstånd för lite snuva då kan man lika gärna lägga ner allt umgänge.

Det är värre att åka några stationer på tunnelbanan, än att stöta på snoriga förskolebarn. Om man inte är gammal och klen, vill säga.

2008-01-28 @ 17:27:42
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: amonym

knepigt....men om man inte lider av hjärtsjukdom eller är riktigt gammal så klarar man väl en förkylning även om det är tråkigt. Och sköter man sin handhygien kommer man rätt långt med att komma undan förkylning. Det är ju sällan nån nyser en rätt i fejan (möjligen små barn då). Kan inte hjälpa att jag tycker att det låter en smula "hysteriskt" - men en del är ju mer oroliga av sig och det får man väl acceptera.....
Personligen är jag inte så rädd av mig, men det är väl för att man har småbarn omkring sig. Alltid nån som snorar. Och peppar peppar måste jag säga att det är mycket sällan jag är sjuk....tror man härdas av lite baciller.

2008-01-28 @ 19:45:34
URL: http://amonym.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback