Magdalena Ribbing om etikett (DN)

Det här är en fråga som ofta dyker upp i olika sammanhang. Jag bestämde mig därför för att kolla vad Magdalena Ribbing har att säga om saken:

Börja äta om gästerna är åtta?

Fråga: Stämmer det att om man är minst åtta personer vid bordet så behöver man inte vänta till alla har satt sig innan man börjar äta sin mat eller har min mor intalat mig fel genom alla år?


Svar: Förutsatt att du frågar om en formell middag, så svarar jag att rätt så många tror att det är som du skriver, men det är ändå fel (alldeles åt skogen fel är det att börja innan alla har satt sig, fast jag tror att du menar innan alla har fått mat på sina tallrikar). Man är inte bjuden till en middagstillställning på grund av att man är så kolossalt hungrig utan alla gäster bjuds med förutsättningen att de är trevliga och passar in i den gemenskap som är en bjudnings avsikt. Därför börjar ingen gäst äta på eget initiativ, alla inväntar en signal från värdinnan eller värdpersonen, exempelvis "varsågoda, börja ät medan soppan är varm". Annars är det värdpersonen som inleder måltiden genom att börja äta, oavsett om det är åtta eller hundra vid bordet!

Den här gången hade din mor fel - men hon är som sagt en av många. Nu kommer ett antal läsare att skriva till dn.se/etikett och klaga på att jag i mitt svar inte anpassar etiketten till verkligheten, när nu många tycker att det är klokt att börja äta om det är fler än åtta vid bordet. Jag svarar redan nu att det kan man tycka, men ser man till den obs. formella middagsbjudningens former så äter gästerna i gemenskap, inte var och en för sig, därför att, som sagt, bjudningen är till för att man ska umgås, inte för att snarast möjligt stilla gästernas hunger. Det är en skillnad mellan en formell bjudning och en informell!

Kommentarer
Postat av: Pia

misstänkte att du skulle kunna den, hahah gött!!

Postat av: Hanna

Skönt att få det där klargjort en gång för alla. Hur är det nu om kungen är där då?

2008-04-20 @ 20:59:00
URL: http://hannasplats.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback