Gästbloggare: Storebror Keso

Har höns PMS?


Människor äter ägg. Hönsägg. Detta har pågått sedan urminnes tider, i princip sedan ägget uppfanns.

Men hönsens syfte med äggproduktionen är inte att föda människosläktet. Någonstans djupt nere i hönsgenerna måste det finnas en drift att säkerställa det egna släktets fortbestånd. Att föra arten vidare. Kanske rentav utvecklas som art, lära sig flyga och sånt som andra fåglar kan.

Dag efter dag lägger hönsen hoppfullt nya ägg, obefruktade eftersom de grymma hönsägarna missunnar dem tuppens tjänster. Samma grymma personer stjäl sedan deras menstruation som föda åt sin egen art. Man anar lite rituella drag här.

Hur får man hönsen att värpa ett ägg varje dag? Om alla fåglar var lika produktiva skulle skärgården se ut som en stor omelett. Lurar men dem med tuppattrapper?

-Kolla in tuppen där! Jag tycker han tittar på mig! Guuu va snygg ha är! Han har tittat på mig länge nu...

Plopp! Så dimper det ner ett ägg.

Vissa ägg är finare än andra. Sprättägg tycker själva att dom är lite märkvärdiga. Frigående ägg utannonseras ibland, dom är dyrare beroende på att det tar längre tid att samla ihop dem inför leveranserna.

Tidigare förekom en del rymningar, rätt kladdiga tillställningar, men det har man fått bukt med  genom att införa den lilla låsfliken på äggkartongerna.

Lantägg verkar vara vanligast. Stadsägg ser man mera sällan. Frigående stadsägg förekommer nästan inte alls. Det beror på att den högre trafikintensiteten i städerna medför en större olycksrisk.

Om höns har PMS så måste det vara alldeles innan ägget kommer ut. Ser man äggets storlek i förhållande till hönans så inser man att det är en ganska stor klump att ha i ändan. Har man haft hemorröjder inser man problemet..

Tänkbar konversation i hönsgården en morgon vid åttatiden:

-Tjena Agda, läget?

-Dra åt helvete!!!.....PLOPP.....Åh, förlåt om jag var otrevlig nyss!

Det är nog bäst att vi är snälla mot hönsen. I ett skräckscenario kan man tänka sig hur miljoner sexuellt frustrerade höns rymmer från sina hönsgårdar, våldtar närmaste tupp och sedan lägger sina befruktade ägg i lönndom som sedan blir nya höns och tuppar helt utanför samhällets kontroll. Hitchcocks Fåglarna bleknar vid en jämförelse.


Kommentarer
Postat av: Lena

Ska tänka lite äggstra på de stackars hönsen nästa gång jag äter ägg! =)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback