En spökhistoria....

Vi bodde under några år i ett 1700-talshus i skärgården. Det var ett jättecharmigt rött knuttimrat hus med stort kök med vedspis och breda golvtiljor. Hemtrevnaden satt i varje planka i det otäta huset. Huset var i två plan,och så fanns det en vind, dit man kom via en taklucka, efter att ha klättrat upp på en stege.
På vinden var det absolut inte ståhöjd för en fullvuxen person, utan alla fick gå och småhuka, även om man var kort i rocken. Det var en riktig råvind, där man fick kliva över takstolar, grova som stockar, för att komma längre in och leta saker. Det fanns ett litet, trekantigt fönster på varje kortsida av huset, och det verkade vara någon sorts halvtransparent 1700-talsglas i rutorna, för även den soligaste sommardag blev det aldrig mer än en dimmig halvdager i utrymmet närmast fönsterna, och övriga vinden var alltid skum. För att överhuvudtaget kunna orientera sig däruppe hade vi en gammal kasserad skrivbordslampa placerad precis vid takluckan. Den spred en halvdisig ljuskägla några meter, men sen fick man famla  sig fram i blindo.
På ön berättades alltid en massa historier om husets gamla invånare, så jag insåg vördnadsfullt att huset hade en intressant historia. Förutom vördnad får jag väl erkänna att jag är lite rädd för spöken....
En dag hade jag ett ärende upp på vinden. Jag hade klättrat upp för stegen, öppnat takluckan och fäst den i en krok för att den inte skulle slå igen bakom mig och så hävde jag mig upp på vinden för att leta efter någonting, vad det var har jag glömt vid det här laget.
Jag hasade alltså omkring i det grå diset på vinden, bland lådor och fåtöljer - och plötsligt såg jag något som rörde sig! Jag såg ett diffust, grått, allvarligt ansikte som tittade på mig, och tusen tankar och känslor rusade genom min hjärna. Det var så fantastiskt att jag inte ens blev rädd. Det kändes i stället alldeles fantastiskt att inse att det verkligen fanns spöken. Här stod jag face mot face med ett tvättäkta spöke, och jag kände mig mer upprymd än rädd. Jag hade alltid undrat och funderat, och nu hade jag fått svar! Spöken fanns! 

Ja, den fantastiska känslan av att ha upptäckt en ny dimension försvann snabbt när jag insåg att jag stod och stirrade på mitt eget ansikte i en gammal dammig spegel som någon hade ställt upp på vinden. Det tog ett tag innan jag erkände min upptäckt för någon. Så nu undrar jag fortfarande... finns det spöken på riktigt?
 

Kommentarer
Postat av: Solveig

Visst finns de, visst finns de... Allra helst nu till jul!

Postat av: Maria

Jag tror stenhårt på spöken. Har inte själv sett nån och skulle antagligen dö av hjärtattack på sekunden om jag någon gång skulle träffa på nåt, men tror absolut att de finns.
Berätta en sann spökhistoria, anyone?

2007-12-23 @ 22:47:29
URL: http://babydarling.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Kul det du berättade ;-)
Men fantastiskt att du inte blev rädd när du först trodde att det var ett spöke.
Jag tror nog själv jag hade blivit ganska skraj ;-)
Fast de finns nog...eller om man ska kalla dem andar..
Tänk bara på TV-serie: Det okända...
det verkar ju vara sant det de upplevt.

2007-12-23 @ 23:31:35
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: mammselen

En riktigt GOD JUL önskar jag dig!

2007-12-24 @ 10:13:33
Postat av: Qristall

God Jul på dig :)

2007-12-24 @ 11:41:06
URL: http://qristall.blogg.se
Postat av: Ulla

Haha, den var bra. Kul
att du delade med dig. Jag gamla människa är rädd för spöken, fast egentligen tror jag inte på dem. Fast jag respekterar de som tror. Ha en rofylld dag!

2007-12-25 @ 11:38:41
URL: http://ulla67.blogg.se
Postat av: Anonym

Spöken jag tror på andra dimensioner men tycker att den andra sidan får vänta till jag kommmer
tid i alla fall för min del. jag tror det var lite tomtar som ville häls på kram Ting

2007-12-25 @ 12:48:56
Postat av: Pialotta

Jag tror på de där som spökar sig i gamla hus.. absolut.
Jag tror inte man behöver vara rädd ..
En sådan upplevelse du måste haft och sen när du uupptäckte spegelbilden:-)
Ha de fint i fortsatt juletid..

2007-12-25 @ 12:56:39
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Zack

God Jul :)

Tc.

Ps Du kanske kan tänka dig skriva en novell till
http://fromourhearts.blogg.se/

2007-12-25 @ 13:05:39
URL: http://cityoftheday.blogg.se
Postat av: F

Tack för alla kommentarer. Det var faktiskt ett ögonblick när hjärtat stod helt still, och sen var det så STORT att få uppleva att få se ett spöke PÅ RIKTIGT. Jag trodde att jag skulle bli livrädd, men jag blev mest fascinerad. Tills jag såg spegelbilden då, förstås....

2007-12-25 @ 20:08:34
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Kesokompis

Måste delge dig en helt annan spegelhistoria som hände mig nyligen och faktiskt är så pinsam så jag inte har pratat om den...Var och provade kläder veckan före jul, betämde mig för en klänning och samlade ihop mina galgar, drog undan draperiet och svängde höger direkt utanför provhytten för att gå mot kassan. Exakt samtidigt kommer det ut en ljus, ganska lång kvinna ur hytten bredvid - också hon med en hög kläder över armen, men svänger vänster så vi håller på att krocka. Varpå jag fyrar av ett ursäktande leende och hoppsan - till mig själv i spegeln som jag höll på att gå in i... Snabba ögonkast runtomkring för att se om någon iaktagit mig, verkade inte så tack och lov, men jag hann se mig själv rodna.

2007-12-28 @ 14:14:55
Postat av: F

Kesokompis: Ha, ha, ha, jag kan inte sluta skratta!!! Jag kan se det hela framför mig!

2007-12-28 @ 15:20:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback