Missionär stenad till döds i Kina

Vi bestämde oss för att packa en fikakorg och ta en liten tripp till en ort vi aldrig har besökt, så vi åkte till Östmark. När vi läste på såg vi att Östmark förlorade sin status som tätort 2015, eftersom befolkningen minskade till under 200 personer. 2010 bodde det 216 personer där, men 2020 var det bara 164 personer kvar.
Då tänker man ju att det ska kännas som en ödebygd med övergivna hus, men det var en mycket vacker trakt med hisnande utsikt med berg och mycket glittrande vatten. Alla hus såg så fina ut, med prydliga trädgårdar. Och det var folk i rörelse överallt, så det var svårt att tänka sig att det var en så liten befolkning.

Kyrkan från 1760-talet är väldigt fin. Den är byggd av liggande timmer och ytterväggarna är klädda med rödmålade spån. Den har också vackra rundbågiga fönster takkupoler och en hög tornspira med en tupp.

Kyrkogården var välskött med pyntade gravar och gångar med ansade häckar. På vissa gravstenar fanns det text som berättade om människorna som var begravda där. Den mest berörande stenen var en minnessten över en kvinna som hade varit missionär i Kina, där hon blev stenad till döds.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback