Tillverka din egen frukostyoghurt

Jag äter ofta fil eller yoghurt och müsli med lite äppelmos till frukost.  Det är extra gott med hemgjord müsli, hemgjort äppelmos och då är det självklart kul att även göra sin egen fil eller yoghurt. (null)
Man behöver standardmjölk (passa på när din butik har halva priset på grund av kort datum), och så behövs en liten slurk fil eller yoghurt som bakteriekultur. Nu senast testade vi en blandning av matyoghurt och crème fraîche, och resultatet blev en riktigt krämig, tjock och god fil.
(null)
Du behöver en tjockbottnad kastrull och en visp.
(null)
Häll ner mjölken i kastrullen och rör om med jämna mellanrum så att det inte kokar över.
(null)
Värm tills mjölkne är 90 grader.
(null)
Kyl ner mjölken till 40 grader.
(null)
Tillsätt 1 dl filmjölk eller yoghurt, eller fgör som vi gjorde här: 1/2 dl matyoghurt och 1/2 dl creme fraiche. Här är creme fraichen (vilket naturligtvis inte ser så kul ut, för det är inte så spännande med vit gucka ner i annan vit gucka.)
(null)
Och här kommer den andra halva decilitern.
(null)
Ställ blandningen på ett varmt ställe tills den tjocknar. Vi har väldigt varma golv i halva lägenheten på grund av en fjärrvärmeledning som går precis där, så vår fil tjocknar på cirka fem timmar. Sen åker den in i kylen.
I vanlig rumstemperatur tar det lite längre tid.
 
Använd någon dl av din egen fil som bakteriekultur när du vill göra nästa omgång fil.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback