Utmaning dag 80: Your fave childhood movie

Tänk vad dagarna rullar på! Nu är det dags för den 80:e utmaningen. Och då ska jag berätta om min barndoms favoritfilm. Det blir verkligen svårt! Jag älskade film, och tittade på roliga filmer både på TV och bio. Jag tyckte att det var så himla roligt med film att jag blev medlem i en lokal förening som kallade sig "Filmstudion" när jag gick i högstadiet. Då köpte man säsongskort och fick titta på ett antal filmer tillsammans med andra filmentusiaster. Innan filmen startades var det alltid någon cineast som berättade lite kuriosa om den aktuella filmen. Det kunde handla om regissören, manusförfattaren, något spektakulärt i samband med inspelningen, någon av skådespelarna, något om dräkterna, filmmusiken eller något annat som var värt att berätta.
Jag lyckades på något sätt få biljetter till urpremiärer och pressvisningar av filmer flera gånger, och då var det extra kul att gå runt och frottera sig med filmfolk, journalister, fotografer, skådisar och andra kändisar. 
 
Några filmer har jag sett många gånger, ibland fast de inte var så himla bra, för det kunde vara en speciell scen som fick mig att skratta eller gråta extra mycket.
Några filmer gick jag och såg efter att ha läst översvallande recensioner i kulturspalterna. Det var kanske inte alltid filmer som passade en ganska flamsig tjej i yngre tonåren, så jag tittade och tittade, men tyckte att det var långtråkigt och obegripligt. Jag gissar att samma filmer skulle ge mig betydligt mer idag, när jag har fyllt på livets ryggsäck lite mer och tolkar händelser och uttryck på ett annat sätt.
Precis när filmen "Moulin Rouge" kom gick jag och tittade på den tillsammans med en kompis. Vi skulle egentligen gå och se en annan film, men hamnade på "Moulin Rouge" av en slump, för att slippa sitta och vänta i över en timme tills "vår" film skulle börja. Och så kom den färgstarka, roliga, gripande, humoristiska filmen med massor av fantastiska kläder, musik, roliga människor och ett högt tempo. Jag satt och njöt och blev totalfylld av energi medan min kompis inte alls tycket om filmen. Efter det har jag sett "Moulin Rouge" många gånger, och jag tycker att den är lika bra varje gång! 
 
Kanske, kanske ändå att min favoritfilm är "Leon". Den såg jag ju inte som barn, förstås, men jag tycker att den filmen är så otroligt bra. Så tvära kast mellan det hårdaste, brutalaste man kan tänka sig, och en liten flicka som på något konstigt sätt bevarar sin oskuldsfulla personlighet. Har ni inte sett den än rekommenderar jag er att göra det!
 
Lite andra filmtips:
Svart fjäril (Papillon Noir) med Eric Cantona. Spännande film med bra avslut. Härliga rollkaraktärer och bra miljöskildring.
 
Mördande konkurrens (Le Couperet) - spännande och humoristisk thriller med José Garcia i huvudrollen. Roliga scener där Garcia samtidigt är kallblodig och brutal men ändå en total antihjälte. Mycket bra film.
 
Finnjävlar (Häjyt) En film som med mycket självdistans visar det finska kynnet. Roliga karaktärer och lite absurda scener.
 
Forrest Gump - Tom Hanks i en film som kanske inte behöver så mycket presentation. Rolig, charmig feel good-film för er som ännu inte har sett den.
 
Das Boot: Konstigt att en film om en u-båt kan bli så gripande. Spännande, sorglig och tänkvärd. När jag såg den första gången tyckte jag att den var mördande tråkig, mest för att jag hatade alla filmer som skildrade världskrigen, men när jag har sett den igen har jag fängslats av hur de måste ha känt det i sin lilla konservburk.
 
Moulin Rouge. Tio år gammal film som håller än. Nicole Kidman och Ewan McGregor. Gjord av mästaren Baz Luhrmann, som just har släppt sin nya film.
 
Pojken i randig pyjamas - så fruktansvärt gripande, sorglig och vacker film. Visar på krigets vansinne på ett mästerligt och lågmält sätt. Jösses vad man gråter när man ser den! Den handlar om två små pojkar som lär känna varandra på var sin sida om ett stängsel. Den ena är tysk, son till en hög militär, och den andra är en liten judepojke som lever i ett arbetsläger. Den är så stark att jag känner ett hugg i själen bara för att jag skriver om den. Jag visade den för mina nior förra året, och de var alldeles tagna av filmen.
 
Himmel över Berlin - En väldigt skruvad menlågmäld och vacker film (Bruno Ganz har huvudrollen) om en ängel som betraktar Berlin. Eftersom han blir så förälskad i en vacker kvinna byter han bort sitt eviga liv som ängel för att få komma henne nära. Jättefin film, men man kan inte ha förväntningar att det ska likna Amerikanska showfilmer. Häftiga effekter med svart/vitt och färgscener.
 
Sova med fienden - Julia Roberts gör som vanligt en fantastisk rolltolkning när hon spelar en kvinna som flyr från sin psykopat till make, och byter karaktär och gömmer sig med ny identitet. Gammal film som håller än.
 
The last king of Scotland - spännande film om en nyexaminerad skotsk läkare som vill se sig om i världen, och hamnar hos Idi Amin i Uganda. Där blir han snabbt Amins favorit. Annorlunda och tänkvärd film som visar hur dubbelbottnade karaktärer kan vara. Filmen har några år på nacken, men är ändå sevärd.
 
Deer Hunter - Film från 1978, men den är sevärd för att Robert de Niro är så fantastiskt snygg. Han har åldrats med stil, men här var han totalt oemotståndlig! Filmen är bitvis både skrämmande och våldsam, men hur ska man kunna skildra Vietnamkriget på annat sätt? Sorglig film som visar hur grymt och meningslöst det är med krig, och vad som händer med själen hos människorna som tvingats leva med fasorna.
 
Kommissarie Späck - Visserligen förekommer en del brutala och råa scener här, men det är så galet och parodiskt att det bara blir komiskt. Det är en ren komedi, parodi på alla snutfilmer. Galet rolig med tokiga scener, roliga repliker och skådespelare med glimen i ögat.
 
Amelie från Montmartre - Om ni ser den här filmen känner ni säkert igen Audrey Tatou, sopm spelar huvudrollen. Det är en fransk film, lite crazy och mycket rolig. Audrey Tatou är mästare på att använda sitt minspel för att visa känslor, driva handling framåt eller helt enkelt bara vara rolig. Film som man blir glad av!
 
Micmacs - även detta är en fransk rolig film som man skrattar gott åt och blir glad av. Samma regissör som förra filmen. Roliga personer, en totalt galen handling och högt tempo. Mycket rolig!!
 
Mannen utan minne - finsk film som handlar om en man som ska åka till Helsingfors och söka jobb. Då blir han brutalt rånad och svårt misshandlad och förlorar alla sina ägodelar men även sitt minne. Filmen beskrivs så här: "Utan namn och identitet måste han börja om sitt liv från början. Han hamnar i stadens utkant, där han bosätter sig bland dess mindre bemedlade invånare. Under sina trevande försök att hitta tillbaka till livet möter han stor medmänsklighet och den stora kärleken. En berättelse om livets storhet." Filmen har den typiska, lite kärva tonen som ofta finns i finska filmer och böcker.
 
This is England - film från 2008 som handlar om Margaret Thatchers Storbritannien 1983.Handlingen utspelar sig i den grå arbetarstaden som engelska filmer ofta visar så bra (tex i Billy Elliot)  Tolvårige Shaun har sommarlov, och får nya kompisar i ett skinnskallegäng. Gänget splittras så småningom i två delar: ett musikälskande skin-gäng och ett rasistgäng. Shaun måste bestämma sig för vilken sida han vill välja.
Fin skildring och starka skådespelarinsatser.
 
Korpen flyger - isländsk film. Spännande äventyrsfilm om vikingatidens Island. Rå, brutal, men ändå fängslande. Man måste vara på rätt humör när man ser den, annars blir den bara långtråkig.
 
Ali Zaoua - jättefin film om ett gäng gatupojkar i Marocko. En av pojkarna hoppas på att bli sjökapten, men han dör olyckligtvis, och hans kompisar försöker ordna en värdig begravning åt honom. Fantastisk film!
 
 
OK! Det här var min lista på filmer som kanske inte står längst fram i videobutikerna, men det känns roligt att ge förslag på filmer som är lite ovanliga för storfilmerna får ju marknadsföring så att det räcker och blir över!!

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Mitt liv som hund? Då? En av mina favvosar.

Svar: Den har jag faktiskt aldrig sett!
Fia

Postat av: Anna Filipendula Rudbeckia

Meeen himmel jag var oxå med i Filmstudion här i stan..och det roligaste av allt är min man tillhörde själva Filmstudio-personalen vilket jag inte hade en aning om då ..det visade sig först ett par år efteråt när vi träffades ..galet skoj att minnas..vi pratar så ofta om studion :)

Vilka intressanta filmer du tipsar om jag har sett de flesta..jag har en italiensk favorit " Il postiljone" som jag bär med mig. Senare favorit är the Notebook.


Svar: Jag har inte sett någon av de filmer du föreslog. Måste testa någon gång.
Fia

2013-05-13 @ 20:07:29
URL: http://filipendula.blogg.se
Postat av: lillsyrran

Cinema paradiso är mitt bidrag.

Din lista gjorde mig filmsugen.

Svar: Visst är det härligt med riktigt bra filmer! Och nu när det är regn och kallt kan det passa bra!
Fia

2013-05-13 @ 20:24:17
Postat av: Erik Semlan

Det var en massa bra film. Några som jag inte sett, blev sugen på att se några av dem. :-)
Tyvärr jag hann inte med din brors utställning, det kom annat och "störde" och hindrade mig.
Beklagar det, hoppas han fick blodad tand och att han kommer att ställa ut igen. Då kanske det fungerar bättre att jag kan komma och titta. :-)
Var själv med i och höll i en Filmstudio under gymnasietiden, det var roligt.
Finns flera bra filmer, svårt välja ut några.
Fast "Oh Lucky Man" och "Oh Brother Where Art Thou" är två bra filmberättelser.
Lite udda att de bägge börjar på Oh. ;-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback