PISA

Vi har blivit utvalda så i morgon sitter halva min klass och skriver nästa PISA-prov. Om Sveriges resultat sjunker ytterligare så vet ni vem ni ska skylla på!
 
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Härligt! Vem skyller vi på om tornet faller?

Svar: Björklund?
Fia

Postat av: Erik Semlan

Har du lockat eleverna med en semla som belöning om de anstränger sig lite extra?! Det är ju fettisdag när Pisa skrivs... det är kanske de som inte skriver som belönas med var sin semla?
Hur är det, lutar tornet mer och mer eller är det bara en synvilla?

Svar: Nej, vi var så snåla så vi mutade inga elever med semla. Däremot fick vi i personalen semla till konferensen på eftermiddagen.Jag läste någonstans att lutningen på tornet faktiskt ökar, men jag vet inte om det är sant eller bara ett reklamtrick. Tror däremot att de flesta turister som kommer dit letar rätt på den fotovinkel som framhäver lutningen så mycket som möjligt.

Hittade följande faktatext: Det lutande tornet i Pisa - lutade från början
Sedan år 1173, i 840 år, har klocktornet i Pisa lutat där det står intill stadens katedral. Minst lika länge har byggnaden hotat att kollapsa. Grunden vilar nämligen på ett mjukt underlag av gyttja, sand och lera.
Redan under uppbyggnaden började det 55,86 m höga tornet luta. Arbetarna försökte lösa problemet genom att göra pelarna på tredje och femte våningen högre på den ena sidan. Men tornet fortsatte att "luta" och år 1550 hängde toppen ut flera meter utanför botten. Lutningen förvärrades på 1800-talet, då en lokal professor grävde ut kring grunden.
Tornet rätades upp 1990
År 1990 kom ingenjören John Burland på en idé som kommer att hålla tornet stadigt i åtminstone 200 år till. Genom att "suga ut" en del av jorden under tornets norra grund, lyckades ingenjören räta upp tornet 48 cm. Nu lutar klocktornet "bara" ut 3,9 m, och teoretiskt sett kan det stå kvar i evighet.
Jordskalv kan välta det lutande tornet i Pisa
Det är bara om byggsten­arna ger efter som tornet riskerar att rasa. Och den risken finns eftersom stenarna på de nedre planen har försvagats under flera hundra år på grund av lutningen. Ett mindre jordskalv skulle därför kunna lägga tornet i ruiner.
Fia

Postat av: Erik Semlan

Tack för ditt utförliga svar. Hade jag några frågetecken så fick jag dem uträtade. Precis som John Burland lyckades "suga upp" tornet lite. Tänk vad man kan lära sig.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback