Betydelsefulla kvinnor - vem beundrar du mest?

Jag brukar verkligen inte stjäla texter eller bilder, men den här listan blev jag så förtjust i att jag lägger in den här. Den var publicerad på msn.com (Publicerad : 2014-03-08 08:30 | av Sarah Hecks, Francis Whittaker)

Nu får jag bita lite på naglarna och fundera över hur dryga böter det blir för text- och bildstöld

 Ada Lovelace (1815 - 1852) - Matematiker och programerare

Augusta Ada King, grevinna av Lovelace, var en engelsk matematiker och det enda äktenskapliga barnet till poeten Lord Byron och hans fru Anne Isabella. Hon är känd för sitt arbete tillsammans med den engelske matematikern Charles Babbage med hans pionjerande maskin för att utföra matematiska beräkningar - Den analytiska maskinen. 1843 översatte hon en artikel om maskinen, skriven av den italienske ingenjören Luigi Menabrea, som hon förbättrade med sina egna anteckningar. I hennes anteckningar dolde sig vad som numera anses vara den första algoritmen menad för beräkning av en maskin, och därför anser många att Ada Lovelace är världens första dataprogramerare. Utan hennes banbrytande arbete skulle dagens teknikprylar förmodligen se väldigt annorlunda ut.

 Wu Zetian (år 624 – 705) - Kejserlig regent

Wu Zetian var kejsarinna under Zhou dynastin, och tog makten efter att hennes man, Kejsare Gaozong, drabbades av en stroke år 660. Vid makten började hon utvidga Kinas gränser medan hon jobbade hårt för att göra sig själv til enväldig härskare över landet. Under hennes regeringstid skiftade Kinas religiösa riktning från Daoism till Buddhism; man började behandla bönderna bättre och stärka de offentliga institutionerna, och konst och kultur fick en boost i landet i allmänhet. Wu Zetian störtades så småningom från tronen i en våldsam revolt år 705. Hon dog samma år.

 Boudicca (år 30 - 61) - Krigardrottning

Boudicca var en krigardrottning för den keltiska klanen Iceni, och en inspirerande ledare för ursprungsbritter. Hon var ledare för en samling keltiska klaner i deras revolt mot ockupanterna från Romarriket. Hennes sista strid var år 61, och trots att ursprungsbritterna var många och hämndlystna, var det de romerska soldaterna som vann striden. Hennes sista nederlag åsido, så är Boudicca en framstående person i Storbrittaniens historia. Drottning Victoria's man Prince Albert beställde en spektakulär bronsstaty av krigardrottningen (på bilden), som kan ses vid flodstranden i närhet av Houses of Parliament, i London.

 Marie Curie (1867 – 1934) -Nobelprisvinnande fysiker och kemist

Marie Curie vard en första kvinnan att vinna Nobelpriset i två kategorier; ett av dem delar hon med sin man Pierre, som dog i en tragisk olycka. Hon var med och upptäckte två grundämnen, radium och polonium, uppfann begreppet 'radioaktivitet' och var en av de första att föreslå strålbehandling som en metod för att bota cancer. Curie banade väg för atomåldern och revolutionerade människans kunskaper om kemi, fysik och medicin, samtidigt som hon slogs för att bekämpa fördomarna mot kvinnliga forskare.

 
Jeanne d'Arc (1412 – 1431) - Helgon och nationalhjälte

Jeanne d'Arc - 'Jungfrun från Orléans' - föddes i Domrémy, i Frankrike och hon är nationalhjälte i sitt hemland. Jeanne d'Arc ledde den franska armén till seger över britterna i Slaget vid Orléans när hon var 18. Ett år senare tillfångatogs hon och brändes på bål av engelsmännen och deras franska kollaboratörer för anklagelser om kätteri. Hon helgonförklarades av den katolska kyrkan 500 år senare.

 
Amelia Earhart (1897 – 1937) - Pilot 

Amelia Earhart var den första kvinnan att flyga solo över Atlanten och fick USAs utmärkelse Distinguished Flying Cross för sitt rekord. Hon var också medlem i den nationella kvinnoföreningen, och en tidig anhängare av den nordamerikanska jämställdhetsrörelsen. Amelia Earhart försvann mystiskt 1937 under ett försök att flyga jorden runt. Trots att jorden-runt flygningen slutade tragiskt, så lyckades hon med ett större uppdrag: att visa världen precis hur högt en kvinna kan flyga.

 Frida Kahlo (1907-1954) - Målare

Frida Kahlo är förmodligen Mexikos mest kända konstnär, och betraktas av många som en stor förebild för kvinnors kreativitet. Hon började måla efter allvarlig busolycka där hon ådrog sig många svåra skador, bland annat frakturer på ryggraden och på höften. För att ha något att göra medan hon återhämtade sig började hon måla, och blev färdig med sitt första självporträtt året efter olyckan. Under den tiden blev hon också politiskt aktiv, och anslöt sig till den unga kommunistföreningen och den mexikanska kommunistpartiet. Frida Kahlo var gift med Diego Rivera - en berömd konstnär i egen rätt.

Mary Wollstonecraft (1759 - 1797) -  Författare, filosof och jämställdhetsförkämpe

Den engelska akademikern Mary Wollstonecraft var en av de tidigaste förkämparna för feministisk filosofi, och de banbrytande idéerna förde hon fram i sin mest berömda text Till försvar för kvinnans rättigheter, från 1792. Boken blev ovärdelig för kampen för lika rättigheter och spriddes över hela världen. Hon avskydde den rådande uppfattningen att kvinnor var hjälplösa prydnadsföremål vars plats var i hemmet, och menade att om kvinnor och flickor skulle få samma möjligheter till utbildning som män och pojkar skulle de presetera precis lika bra som dem, och inte alls vara underlägsna. Den idag självklara uppfattningen var revolutionär i sin tid, och skapade mycket rabalder. Efter att ha levt sitt mycket ovanliga liv dog Mary Wollstonecraft 10 dagar efter att ha fött sin andra dottern.

Dottern hette förresten Mary Wollstonecraft-Godwin (så småningom tog hon sin makes efternamn Shelley), och uppfann den litterära genren Science fiction när hon skrev den odödliga klassikern Frankenstein.

 
Rosa Parks (1913 - 2005) - Medborgarrättshjälte

1955 skapade Rosa Parks kontrovers när hon som svart kvinna vägrade att ge upp sin plats på bussen åt en vit man. Hon arresterades och dömdes för brott mot USAs segregationslagar. Parks överklagade, och utmanade på så vis de rättsliga grunderna för segregationslagarna. Hennes gripande blev starten för bojkotten av bussar i Montgomery som leddes av Martin Luther King Jr. Händelserna inledde en revolutionernade era av icke-våldsamma massprotester till stöd för medborgarrättsrörelsen i USA.

 
Kleopatra (69 F.Kr - 30 F.Kr) - Egyptens sista Farao

En av de mäktigaste kvinnorna i världshistorien och en av de mest berömda kvinnorna någonsin - Kleopatras liv fortsätter att fascinera oss än idag. Hon tillhörde den Ptolemaiska dynastin och regerade över forntida Egypten först tillsammans med sin far, och senare tillsammans med sina bröder (som hon också gifte sig med - enligt egyptisk sed). Så småningom blev hon enväldig härskare, och skapade sina berömda förbindelser med Julius Ceasar, vilket förändrade världhistorien när två stora civilisationer plötsligt började samarbeta. När hennes makt var som störst regerade Kleopatra över i stort sett hela kustområdet runt Medelhavet - den sista stormakten i det forna Egypten och det största landområdet som en Farao någonsin haft kontroll över.

 

Kommentarer
Postat av: Ylva

Wow!

Svar: Häftigt va?
Fia

2014-03-10 @ 22:12:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback