Världsarvet Birka

Igår var jag för första gången i mitt liv på Birka. Färden dit var en drygt timslång behaglig båtresa med ljumma vindar över Mälarens blåa böljor och med solen vänligt lysande från en knallblå himmel. Väl framme på ön blev jag positivt överraskad av att det var så fantastiskt vackert och den guidade vandringen blev en mycket givande upplevelse eftersom guiden var mycket kunnig och dessutom hade förmågan att berätta om allt möjligt som kunde passa alla åhörare, samtidigt som hon kunde hänvisa till forskning från olika tider. Hon baserade sin information från utgrävningar från 1600-talet, 1800-talet, början av 1900-talet och 1960-talet och dessutom nyare geologiska undersökningar med hjälp av modern teknik som mäter hur sammanpressad marken är och därför kan visa var olika byggnader har stått. Och - håll i er nu - för här kommer 30 bilder som visar ön!
 
 
När man närmar sig ön ser man det speciella korset på berget
En liten märklig ö, som var bevuxen med ett otroligt lummigt träd
Den långa bryggan ligger tydligen på samma plats där det en gång låg några stora vågbrytare
 
En liten översiktskarta över ön.
En gammal traktor som passade in i miljön på ön
De här djuren trängs minsann inte i några trånga spiltor i hela sitt liv. Det är ju så här djuren ska ha det!
Den duktiga guiden var utbildad arkeolog och kunde svara på alla möjliga typer av frågor.
Här syns den lilla hamnen. Jag tror att det var där den gamla hamnen med vågbrytarna fanns.
Guiden berättade att det var en strategisk plats med god utsikt åt alla håll. 
Vissa stenhögar är rester av den gamla fästningen och vissa högar är gravhögar. Ganska lika...Blommande hagar med alla vackra sommarblommor
På den här slänten låg det en gång en stad...
Den gamla staden syns tydligen bara genom mätningar med geologiska instrument som kan läsa av på vilka platser marken har varit extra sammanpressad. 
Här myllrade som mest cirka 1000 personer för drygt 1000 år sedan. Och de boende var tydligen inte vikingar, utan de blev rentav plundrade av vikingar emellanåt!
Visst får man lust att ströva ned mot vattnet?
Modell som visar hur husen kunde se ut
Även här kan man se hur byggnaderna troligen såg ut
De här båtarna ligger fint skyddade men kan snabbt åka iväg
Så fantastiskt vacker båt!!
De här var säkert mycket lättmanövrerade
Liten rolig snidad gubbe i fören
Så här låg husen, tätt tillsammans.
Bara en bild för att det är så vackert med grånat träAnsgarsmonumentet från 1834
De här små vännerna har verkligen ett gott liv!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anna susar in

Vilken sommarhärlig tur..jag har alltid undrat hur där ser ut..du gav mig nu en hel lektion tack för drt magistern. Du det är verklgien berikande att lyssna på en duktig guide. Jag som har så lätt för att fantisera kan då se allt framför mig..jag tror att du kan det med.

Svar: Den här guiden var utbildad arkeolog och kunde verkligen variera det hon pratade om. Perfekt blandning av vetenskapliga fakta och rolig kuriosa.
Fia

Postat av: frktjatlund

Vi hade nog samma guide när vi var där med barnbarnen. Gick du till kapellet? Barnen tyckte att det var väldigt roligt att klämta i den stora klockan.

Svar: Nej, jag missade kapellet. Satt nog för länge på en sten i hagen och njöt av utsikten och solen, så sen fick jag bråttom att kuta iväg till Särimner för att gå på museet och köpa lite kaffe innan båten skulle åka tillbaka igen.
Fia

2012-08-01 @ 20:35:10
URL: http://frktjatlund.wordpress.com
Postat av: Ester

Vilken kanonbra utflykt det verkar vara! Jättefina bilder!

Svar: Tack! Utflykten var supermysig, men jag tror att guiden är väldigt viktig för att man ska få riktig behållning av besöket. På många ställen är det så mycket som är svårtolkat för en amatör. Det som var en stenhög innan guiden började prata förändrades till en gammal stadsmur eller gravhög innan hon var klar.
Fia

2012-08-02 @ 20:41:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback