Grattis Louis Jacques Mandé Daguerre!!

Alla vi som tycker om att fotografera borde skicka en liten tacksam tanke till honom så här på hans födelsedag, även om det är på dagen 224 år sedan han föddes.



Hämtat från Wikipedia:

Louis Jacques Mandé Daguerre, född 18 november 1787, död 10 juli 1851, fransk uppfinnare, fotograf, konstnär och kemist som uppfann daguerrotypin, en föregångare till dagens fotografi.

Som assistent till Pierre Prévost utförde Daguerre teaterkulisser och panoramavyer i Paris 1807-1818. Den häpnadsväckande realismen i Daguerres scener gjorde honom snabbt berömd och mängder med uppdrag strömmade in. 1822 gjorde han succé med sitt skådespel Diorama, en serie landskapsscener där realistisk eld och verklighetstrogna spöken avlöste varandra, effekter som byggde på invecklade system med transparenta, skickligt ljussatta målningar. För att snabbt producera dessa avancerade kulisser använde Daguerre camera obscura, en föregångare till kameran och han lyckades för första gången fixera en bild från en camera obscura 1824.

Genom sitt intresse för camera obscuran kom Daguerre i kontakt med Nicéphore Niepce och dennes experiment med asfalt som fotoemulsion, och de båda inledde ett samarbete 1829. Daguerre började experimentera med olika metallfilmer och omkring 1831 lyckades han, möjligen av en slump, framställa ett tunt skikt av ljuskänsligt silverjodid (fr. "iodure d'argent"). Denna emulsion förkortade avsevärt exponeringstiden som med Niepces metod omfattat flera timmar. Det var dock först 1837 som Daguerre även upptäckte att emulsionen gick att permanent fixera med vanligt salt och Daguerre hade därmed även uppfunnit fixativet. Han döpte sin nya uppfinning till daguerrotypi.

Den 7 januari 1839 kunde Daguerre, genom François Arago, presentera uppfinningen inför Franska vetenskapsakademin. Uppfinningen blev omedelbart en världsnyhet och 15 juni 1839 dekorerades Daguerre med Hederslegionen. 19 augusti samma år deklarerade den franska regeringen vid en offentlig ceremoni uppfinningen som var mans egendom, "en gåva till den fria världen".

Daguerre har, förutom sin uppfinning, givit namn till en krater på månen och ett asteroidbälte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback