Usama bin Ladin

Jag hade faktiskt ganska svårt att jubla när nyheten kablades ut. Det känns som om vi inte har utvecklats så mycket sedan den mörka medeltiden om det alltid ska handla om vem som dödar vem. Så rättvisa skipas genom att en barbar som mördar ska dödas? Hur kan ett dödande vara hemskt och ett annat ska ge upphov till globalt jubel? Vi fördömer en sorts dödande men sanktionerar ett annat, hjältarnas dödande anses aldrig vara moraliskt förkastligt. Det är sorgligt att vi människor är så primitiva och ska lösa problem och konflikter med våld och hämnd. Hjärnan är en fantastisk skapelse men den räcker uppenbarligen inte till för att lösa problem på ett intelligent sätt.
Jag försvarar inte Usama bin Ladin och hans verksamhet en sekund, men jag hade föredragit om han hade blivit ställd inför rätta på ett lite mer anständigt sätt. Inte anständigt för hans skull, utan som en markering att vi vill slippa allt det sjuka beteendet i världen.
Sedan förstår jag att det här var det enda möjliga sättet att bli av med honom och att ett ögonblicks tvekan hade inneburit att hela aktionen hade gått åt skogen. Självklart var det bra att de militära strategerna genomförde en så välplanerad attack och att de lyckades överlista bin Ladin och hans säkerhetsvakter. Men jag har i alla svårt att jubla.

Kommentarer
Postat av: lillsyrran

Håller med dig. Kommentar "Yes, we got him!" känns inte riktigt som en förebild. Dödande leder till dödande, men alternativet med en rättegång hade inte varit lätt.

2011-05-14 @ 07:58:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback