Pussmun på tvärbanan

Jag satt på tvärbanan när tre medelålders män klev in i vagnen. De var uppenbarligen hörselskadade för de började kommunicera med varandra på teckenspråk. Jag är alltid imponerad av hur de olika tecknen och gesterna kan motsvara muntlig kommunikation, för jag tycker att alla gester är snarlika, så jag förstår inte hur man med dessa små medel kan uttrycka sig om allt mellan himmel och jord. Oftast har man inte en aning om vad de säger till varandra.
När konduktören närmade sig blev det lite lustigt. Konduktören hade nämligen kraftiga tics så att han hela tiden gick och formade en pussmun med plutande läppar. En av de tre männen pekade ogenerat på konduktören, skrattade gott och härmade hans plutande pussmun. De var förmodligen vana vid att omvärlden inte begriper vad de tecknar, så de insåg nog inte att de här tecknen var övertydliga.
Jag började fnissa lite där jag satt, och då vände sig en av männen och tittade generat på mig. Han var tydligen hörande, och han insåg plötsligt att de inte hade varit särskilt diskreta i sitt samtal.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback