Lite blandat en lördagsmorgon...

 - År 1995 upptäckte en grupp forskare en ny grotta i Rumänien. När de tände sina ficklampor inne i grottan upptäckte de 30 nya arter av blinda spindlar, gråsuggor och andra djur som inte hade sett något ljus på 5 miljoner år.




                                                                                         
- Under Juraperioden för 200 miljoner år sedan var det mycket varmt på dagarna och väldigt kallt på nätterna. De små förfäderna till Pterosaurus hade det inte lätt. De blev rejält nedkylda på nätterna och höll påatt storkna av värmen på dagarna när solen gassade som mest. Några av de här tidiga Pterosaurus utvecklade ett smart trick för att hindra kroppstemperaturen från att variera så mycket. Det växte ut en hinna av tunn hud full med blodkärl mellan deras framben och kroppar så att kroppsytan blev större. Det betydde att de kunde kyla ner sig snabbare på dagen, och att de kunde sprida ut sina vingar för att fånga upp de första varma solstrålarna i gryningen.
Under riktigt varma dagar kanske de flaxade med de här hinnorna för att fläkta sig själva. Och plötsligt var de uppe i luften. Deras nedkylningsapparat var redan perfekt anpassad till att bli glidflygningsvingar. Urfågeln var född!





Okej, jag erkänner, jag håller på och läser lite för att förbereda mig för avsnittet  om utvecklingsläran, som vi ska börja jobba med om några veckor. 


























 

Kommentarer
Postat av: Ninna

Jaha, så det var så som vi människor kom på solfjäderna....

2008-11-08 @ 19:23:13
Postat av: Beyonce

De var smarta de där dinosaurierna.

Postat av: Lena

Jag är inmponerad över dina kunskaper om....ja ALLT!

Du måste vara en toppenlärare & dina elever kan verkligen skatta sig lyckliga att ha dig!

Kram!

2008-11-10 @ 22:28:12
URL: http://cruelladelena.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback