Så här i semestertider - Vilket djur har mest fritid?

Den frågan ställdes i "Illustrerad vetenskap" nr 8/2008 på det här sättet:

Vilken djurart har mest tid över efter att ha skaffat föda och sovit?

Så här löd svaret:

Eftersom sökande efter föda utgör en väsentlig del av ett djurs liv, måste djuret med fritid troligen sökas bland djur som har lättast att stilla hungern.
I första omgången kan alla växtätande djur uteslutas, då växtföda är betydligt mindre energi- och proteinrik än kött och därför måste intas i stora mängder och under lång tid för att mätta djuren.


 Bland köttätarna kan de mindre djuren uteslutas, då små djur relativt sett har ett större energibehov än stora djur. Det beror på att deras yta är stor i förhållande till deras volym. Djuren har därför relativt sett stora värmeförluster, som måste uppvägas av en hög ämnesomsättning.

Stora kattdjur som tigrar och lejon har däremot möjlighet till en betydligt mindre stressig tillvaro. Om de precis har nedlagt ett stort bytesdjur, kan de gå i dagar och ibland i veckor utan att behöva tänka på att skaffa mat.

Det är dock inget mot vad stora köttätande kräldjur har möjlighet till. De är nämligen växelvarma, och då de inte behöver lägga energi på att upprätthålla en konstant kroppstemperatur behöver de mindre föda än däggdjur. Ett kräldjur som krokodilen kan klara sig i månader utan att äta, och det gör den till en värdig kandidat till att vara djuret med mest fritid. 


Kommentarer
Postat av: Charlotte

Haha - det trodde man inte att krokodilen var den största semesterslapparen! :-)

Postat av: Hanna

Jag vill vara krokodil och simma i en Nil. Kanske ta en sil och lätta en ventil, för att få en extra il, när jag ändå inte behöver fil.

2008-06-25 @ 12:23:02
URL: http://hannasplats.blogg.se/
Postat av: Fia

Charlotte: Nej, men om du tänker efter kan du väl se hur de ligger där med en paraplydrink och lapar sol:)

Hanna: Haha, vilken tjej! Vilken poet du är!

2008-06-29 @ 23:50:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback