Frågan om vattenvirveln på norra och södra halvklotet...

I lördags var vi bjudna på middag, mys och melodifestivaltittande hos goda vänner. Under kvällen kom frågan med stort F upp: Är det sant att vattnet virvlar åt olika håll på norra och södra halvklotet?
Ingen av oss kunde komma med ett säkert svar, så vi var tvungna att undersöka saken. Vi fyllde alltså vatten i handfatet och tittade hur det snurrade. Samtidigt ringde en av vännerna sin mamma i Nya Zeeland och bad henne göra samma undersökning där.  Vi fick fram att vattnet hos oss virvlade motsols, och i Nya Zeeland virvlade det medsols.

Det stämmer med svaret på en av frågorna i boken "Dricker fiskar vatten?" (156 frågor och svar från Forskning och Framsteg) /Björn Fjaestad/ Bokförlaget DN:

Virvlar vatten åt olika håll på norra och södra halvklotet?
Jag har varit med om en demonstration för turister i Kenya, där man hällde vatten genom en tratt först tio meter norr om ekvatorn, och sedan tio meter söder om ekvatorn. Vattnet virvlade åt olika håll i tratten. Men visst var väl detta bondfångeri?

Svar: När jorden roterar runt sin axel påverkar den så kallade coroliskraften alla föremål som är i rörelse på jordytan. Denna kraft har avgörande betydelse för både havsströmmarnas och vindarnas styrka och riktningar. Coroliskraften är på norra halvklotet riktad vinkelrätt åt höger mot rörelsen, medan den på södra halvklotet är riktad åt vänster.
Ett stillastående kärl (hink, badkar eller dylikt) roterar med jordklotet på norra halvklotet moturs (motsols) och på södra medurs. Hastigheten bestäms av latituden. Ett kärl vid någon av polerna roterar ett varv per dygn, medan ett kärl vid ekvatorn inte har någon rotation alls i horisontalplanet.
Eftersom hastigheten är så låg bestäms inte de vattenvirvlar som vi ser i vardagslivet, till exempel när vi tömmer ett badkar, av vilket halvklot vi befinner oss på. Virvelns riktning beror i stället på kärlets form, på rörelser som givits vattnet vid itappningen eller på att föremål sänkts ner i eller tagits upp ur vattnet.
Men om man använder ett 2 meter stort, slätt, cirkelrunt kar och låter vattnet stå minst ett dygn, så kan man av vattnets rörelser faktiskt dra slutsatser om vilket halvklot man befinner sig på. Sådana experiment har utförts i norra USA och södra Australien. För att vara helt säkra tappade forskarna i vattnet medurs i USA och moturs i Australien. Mitt i kärlets botten fanns ett 1 cm stort hål. Efter tio minuters urtappning uppstod en virvel, varenda gång moturs i USA och medurs i Australien.
När det gäller frågan om tratten vid ekvatorn, säger professor Erland Källén vid Stockholms universitet att coroliskraften är alldeles för svag för att påverka rotationsriktningen hos vatten som rinner ut genom en normalstor tratt. Detta gäller även på våra breddgrader där coroliskraften ändå är väsentligt större än strax norr och söder om ekvatorn. Demonstrationen i Kenya var därför ett rent skojeri.


Så nu vet vi det...

Kommentarer
Postat av: Madicken

Oj, nu snurrar det både med och moturs i mitt huvud...

Postat av: Martin

I teorin ja, i praktiken nej.

2009-01-11 @ 13:25:30
Postat av: Mattias

Såg nämnda demonstration i Nanyuki i Kenya igår. Kul grej tyckte jag, men min tveksamhet ledde mig hit. Hålet i kärlet som vattnet rann ur var ca fem mm. Killen som visade fick iaf tvåhundra shilling, kan ett bra skojeri vara värt ;)

2011-03-02 @ 06:51:25
Postat av: Daniella

Jag råkade snubbla in på din blogg av en ren slump och jag har läst några av dina blogginlägg - det märks att du gillar att skriva :)

2012-03-18 @ 19:31:49
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback