Gästbloggare:Storebror Keso - Ett filmmanus

Ett filmmanus


En man springer ut ur en närbutik i San Fransisco. Han hoppar in i en bil och kör iväg. En civil polisbil där två poliser suttit och ätit donuts kör ut från trottoarkanten med skrikande däck. Det går inte speciellt fort men däcken skriker ändå, för de är gjorda av Hollywood-gummi som skriker till och med på blank is. Den polis som inte kör spiller kaffe i knät vilket ger honom ett lätt inkontinent utseende.

-Oh, shit, man! Säger han och uppslukas sedan av den allt mer intensiva biljakten.

Båda poliserna har rutig kostym och galonhatt. Det är 70-tal.

Den jagade bilen väljer de backigste gatorna i stan att bli jagad på. Båda bilarna hoppar i guppen. Motorhuvar far upp, och stängs igen. Polisbilen och den jagade tappar fem navkapslar var under färden.

Två män med en glasruta går över en gata. Den jagade bilen kör rät igenom rutan så glasbitarna yr. Från andra hållet på samma gata kommer två andra män med en anan glasruta, som demoleras av polisbilen.

Frågan är varför männen över huvud taget skulle över gatan med sina glasrutor åt varsitt håll. Båda rutorna var lika stora, så dom kunde ju ha stannat på respektive sida.

I varje korsning de båda bilarna passerar krockar minst fyra bilar, eftersom amerikanska bilförare åtminstone på film kör i full fart hela tiden och inte bromsar förrän dom redan har krockat.

En lastbil väjer undan men tappar 500 backar cocacola i glasflaskor, vilka splittras i bruna kaskader och förorsakar en bil att få punktering och köra på en vattenpost som börjar spruta rätt upp i luften.

En tankbil med släp välter, släpet kanar in i en bensinstation och exploderar. Dragbilen fortsätter utan kontroll och kör in i en vapendepå, som också exploderar. En låda med gevär, naturligtvis laddade, flyger av explosionen 200 meter till ett fyrverkerilager. Som exploderar.

En buss med pensionärer från Miami kör över kajkanten ner i en båt, som sjunker. Vid ett vägbygge hoppar en ånvältsförare i panik av sitt fordon som rullar vidare in i en 10-våningsbyggnad, som välter.

Den jagade bilen kommer emellertid undan. Poliserna återvänder till polishuset, där de blir inkallade till chefen.

-Din inkompetenta jävel!!!!! skriker han till den polis som körde bilen.

-Din inkontinenta jävel!!! skriker han till den andra.

Så viftar han med ett papper:

-Tvåhundraåttifyramiljonersjuhundrasextontusentrehundraelva dollar och sextisju cent!!!!Det är vad eran vansinnesfärd har kostat staden.

Skadereglerarna på alla San Fransiscos försäkringsbolag har i ett unikt fall av samarbete jobbat rekordsnabbt och på 20 minuter gjort en kalkyl som normalt skulle ta ett par år.

-Du är eldad!!säger han till polisen som körde. Det är en dålig översättning av "You are fired" som betyder att han blivit avskedad.

Han går med tunga steg tillbaka till sitt skrivbord och samlar ihop sina privata prylar i en låda.

Kollegerna står runt om och tittar medlidsamt på.

Till slut säger en av dem:

-Well, eeh, vi är några som gillar ditt sätt att jobba så vi gjorde en liten insamling...

Och så räcker de över en blombukett. När han går ut och sätter sig i bilen har de lagt en pruttkudde på förarstolen. Han ler. Umgänget mellan poliser är rått men hjärtligt.

Han åker hem till sitt gamla sunkiga hus. Det är ett fallfärdigt ruckel som för tankarna till slummen i Buenos Aires. Det är dock placerat vid havet på en tomt med en egen sandstrand på fyra kilometer där vår fd polisman kan jogga några gånger om dagen för att hålla sig i form.

En dag när han joggar möter han en underbart vacker kvinna. De blir förälskade och hon utsätts för den ena faran efter den andra, men han räddar henne varje gång. Vid dessa tillfällen blir han aldrig skadad, däremot blir han smutsig i ansiktet och skjortan blir sönderriven.

När de båda åker in till stan en dag, han har Ford Mustang av 1964 års modell i minst femton olika kulörer, blir de prejade av en annan bil. De hinner precis kasta sig ur bilen innan den stöter mot en trottoarkant och exploderar. Explosionen börjar inte i motorrummet eller bensintanken där det finns lättantändliga ämnen. Den börjar i kupén och det beror på att amerikanska bilar på 60 och 70-talen hade fruktansvärt brandfarlig stoppning i sätena.

Våra hjältar överlever, de blir smutsiga i ansiktet och flickvännen skrubbar ena knät så hon haltar i 20 minuter.

De bryter sig in i Stadshuset (City Hall) och snokar i arkivet. Hur de kommer på den iden är det ingen som vet, men varför komma med logik nu när det inte funnits i hela manuset?

De kommer på att skurken är en väl ansedd medborgare som ofta figurerar på välgörenhetsgalor och är medlem i samma golfklubb som polischefen.

Nu blir tillvaron ännu farligare för våra hjältar. De utsätts för ett antal mordförsök, de blir efterlysta av polisen, deras bankkonton blir frysta, de blir portade på McDonalds.

Det visar sig att skurken är ute efter polisens strandtomt, för han vill bygga en fabrik där som ska skita ner hela bukten. Det är syftet. Den ska inte producera nåt, bara skita ner bukten.

Det finns ingen profit i det, men det bevisar vilken ondskefull typ skurken är.

Slutuppgörelsen äger rum på en välgörenhetsgala där skurken luras till att erkänna hela sin ondskefulla plan i direktsänd tv i sin egen tv-kanal. När han inser att spelet är förlorat försöker han mörda både polisen och polischefen, men fumlar och ramlar ner i en avfallskvarn och paketeras i en burk i sin egen hundmatsfabrik. Välgörenhetsgalan gällde hjälp till herrelösa hundar.

Polisen får upprättelse, han kommer tillbaka till jobbet som hjälte. Kollegerna står i en ring och hurrar när han kommer tillbaka till sitt skrivbord och plockar upp sina personliga prylar ur lådan igen.

Han blir kompis med polischefen och får överta skurkens medlemskap i golfklubben. Han och flickvännen flyttar ihop i strandrucklet. De till och med åker till en byggmarknad och köper mer masonit och korrugerad plåt och bygger ut stället.

Mannen som blev jagad i början var oskyldig. Han hade köpt en pizza och ville komma hem innan den blev kall. Han hade över huvud taget inte märkt något av den kalabalik som utspelades i hans spår.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback